woensdag, 2. januari 2008 - 12:20

Bonden gematigd positief over investering in parkeerplaatsen

Regio

EVO, TLN, KNV en Les Routiers zijn gematigd positief over de aanpak van de beveiligde parkeerplaatsen van minister Eurlings van Verkeer. De minister maakte woensdag 2 januari bekend dat hij 10 miljoen euro reserveert om de beveiliging van de top 20 parkeerplaatsen te verbeteren. Op deze én bij nieuwe of nieuw in te richten parkeerplaatsen worden maatregelen genomen om het zicht te verbeteren. Het bedrijfsleven ziet dit plan als een belangrijke eerste stap om echt iets te ondernemen tegen de groeiende transportcriminaliteit in Nederland.

Wel stellen de organisaties dat er snel een vervolgbudget moet komen om echt een vuist te kunnen maken. Er is minstens 20 miljoen euro nodig om de economische schade die ontstaat door diefstal drastisch te beperken.
Het bedrijfsleven lijdt jaarlijks 350 miljoen euro schade door diefstal van voertuigen en van lading. De aanpak van transportcriminaliteit vraagt om concrete maatregelen die parkeerplaatsen veiliger moeten maken voor chauffeurs, voertuigen en lading. Bij sommige parkeerplaatsen volstaat het weghalen van bomen en struiken en het zorgen voor goede verlichting, maar bij de grootste knelpunten is meer nodig, zoals slagbomen en camerabewaking.

De aanpak van transportcriminaliteit moet bovendien niet beperkt blijven tot beveiligde parkeerplaatsen. Ook de inzet van politie en justitie moet beter. Er bestaat nu een regionaal rechercheteam en een officier van justitie voor transportcriminaliteit voor de regio zuid. Deze zouden landelijke dekking moeten krijgen om de transportcriminaliteit echt tegen te gaan.
Provincie:
Tag(s):