maandag, 7. april 2008 - 19:45

Bonte Paarden Veiling is uniek hippisch evenement

Tolbert

Tolbert is een klein plekje in de provincie Groningen, maar wel de enige plek in Europa waar een Bonte Paarden Veiling wordt georganiseerd. Dit jaar op 12 april voor de dertiende keer komen zo'n vijftig paarden en D-ponies onder de veiling hamer. Een uniek evenement dat de liefhebbers van het bonte paard die dag samenbrengt in Tolbert.

“Het moet een feestje worden voor het bonte paard�, klinkt het eensgezind bij Helen de Koning en Martha Hummel van de organisatie. De Bonte Paarden Veiling is zaterdag 12 april in de HJC Manege in Tolbert.

“We organiseren deze veiling uit passie voor het bonte paard. We zijn allemaal vrijwilliger dus we verdienen er niets aan�, stelt Martha Hummel. Op het onlangs gehouden Indoor Tolbert verschijnt dan net een bontpaard in de ring dat in de springsport wordt uitgebracht.

Al vele jaren is Gerrit Jan Meijer uit de gemeente Bedum één van de belangrijkste inbrengers van paarden. De Groninger is een echte liefhebber. “Mijn vader had al bonte paarden, dan groei je er in. Iedereen heeft zijn voorkeur. De een is verzot op een Fries of een Welsh. Ik heb dat met het bonte paard. Die hebben in mijn ogen wat extra. Vooral als ze ook nog eens een mooie tekening hebben. Ik ben er ook flink mee aan het fokken. De hengsten uit mijn fokkerij verkoop op en de merries die me aanspreken zijn weer het materiaal waar ik mee door fok.�

Het klinkt met passie en iedereen zal kunnen beamen dat deze paarden er uit steken tussen alle bruine en zwarte dieren. Een bezoek aan de veiling is niet zonder gevaar. Wie komt zal vast en zeker worden aangestoken met het bontepaardenvirus.
Provincie:
Tag(s):