maandag, 17. maart 2008 - 9:40

Boom zoekt kind

Schouwen-Duiveland

Woensdag 19 maart wordt de nationale Boomfeestdag voor de 51e keer gehouden. In ruim vierhonderd gemeenten, waaronder ook Schouwen-Duiveland gaan leerlingen uit het basisonderwijs deze dag tussen 9.00 en 12.00 uur naar buiten om bomen te planten of om andere groenactiviteiten uit te voeren.

Burgemeester J.J. P.M. Asselbergs geeft woensdag om 9.00 uur het startsein voor deze bomendag, door in de Bastertstraat (Zierikzee) samen met leerlingen van de J.L. de Jongeschool groen te planten. De leerlingen van de J.L. de Jongeschool zingen daar hun bomenlied waarmee ze in het nationale bomensongfestival Kids4trees een vijfde plaats hebben behaald. Nieuw is dat de gemeente dit jaar meedoet aan de wedstrijd voor de CO2-bomenprijs. Op basis van het aantal bomen en planten dat deze dag wordt geplant wordt bepaald hoeveel CO2 de gemeente per inwoner scoort.

Daarna gaan ook elders in de regio leerlingen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs in de ochtenduren op pad om bomen en struiken te planten of om wilgen te knotten. In totaal 22 basisscholen uit de regio doen mee aan de boomfeestdag die dit jaar het thema Boom zoekt kind heeft. Met dit thema wil de organisatie aandacht vragen voor het belang van buitenspelen, waardoor kinderen gevoel voor de natuur kunnen ontwikkelen.

In Zierikzee (verschillende locaties), Zonnemaire, Brouwershaven, Nieuwerkerk en Ouwerkerk gaan de leerlingen aan de slag met het planten van bomen en struiken in hun dorp. De leerlingen van de Helcherseeschool (Scharendijke), de Kirreweie en Onder de Wieken (Burgh Haamstede), de Samuelschool (Kerkwerve), Binnen de Veste en de J.W. van de Doelschool (Zierikzee), de Oosterburcht en de Boogermanschool (Oosterland) kiezen dit jaar voor het knotten van wilgen.

Leerlingen van De Beatrixschool en De Meie (Zierikzee)zijn deze dag te gast bij het Ecoscoop (Renesse). De kinderen uit groep 8 van de Willibrordusschool (Zierikzee) gaan aan de slag op landgoed Mon Plaisir. Na het planten hebben verschillende basisscholen nog een natuurwandeling op het programma staan.

De Boomfeestdag heeft in Nederland een lange traditie. In 1919 plantten 240 leerlingen van de lagere scholen in Arnhem een aantal nieuwe beuken langs de oprijlaan van kasteel Doorwerth. Dat was de voorloper van de Nationale Boomfeestdag die in 1957 zijn eerste editie in Nederland (park Berg en Bos in Apeldoorn) beleefde. Nederland was de eerste staat buiten Amerika die aandacht besteedde aan deze manifestatie. Door de loop der jaren heen groeide de belangstelling voor de Nationale Boomfeestdag. Tegenwoordig doen meer dan vierhonderd gemeenten en ruim 150.000 kinderen aan deze dag mee. In de

loop van ruim vijfitg jaar zijn er op deze speciale dag meer dan tien miljoen bomen geplant.
Provincie:
Tag(s):