maandag, 23. juni 2008 - 15:31

Bosbrand moeilijk bereikbaar

Bilthoven

Om een bosbrand te kunnen blussen in het bos van De Biltse Duinen, achter camping Bospark kwam de brandweer voor veel hindernissen te staan. Het duurde zeker een half uur voordat de vuurhaard met de brandweerauto kon worden bereikt. Daarvoor moest zaagwerk worden verricht en werd er schade aan de brandweerauto veroorzaakt.

Rond de klok van half zes in de middag van zondag 22 juni kwam er een melding binnen van brand in het bos achter camping De Biltse Duinen. Ter plaatse bleek de brand diep in het bos te woeden. Met scheppen zand en vuurzwepen konden de eerste brandweermannen die te voet waren gegaan de brand controleren, maar het was wel noodzakelijk om de uiteindelijke blussing met water te doen. Het bos is daar echter bijzonder slecht toegankelijk.

Zelfs het speciaal voor dit terrein ontworpen blusvoertuig van de Biltse brandweer kon moeilijk bij het vuur komen. De vroeger goed berijdbare brandgangen en paden zijn volkomen verwaarloosd en er zijn bewuste barricades zoals houtwallen opgeworpen. Hierdoor moesten takken worden weggezaagd en werd er schade aan de brandweerauto gereden alvorens het vuur kon worden geblust. Er ontstond een vertraging van een half uur. Bovendien was het een van de opgeworpen stapels hout die brandde. Dit dode hout is kurkdroog en heel erg brandgevaarlijk.

De opstapeling van hout kan brandstichting uitlokken, maar bevordert bovenal het voortplantingstempo van de brand. De brandweer is bezorgd, omdat zij de omliggende bebouwing willen beschermen en zullen met de boseigenaren in contact treden.
Provincie:
Tag(s):