dinsdag, 22. juli 2008 - 9:06

Bosnische-Servische leider Radovan Karadzic gepakt

Den Haag

De vroegere Bosnische-Servische leider Radovan Karadzic is maandagavond in Servie gearresteerd. Dit maakte het kantoor van de Servische president Boris Tadic bekend.

Karadzic wordt al jaren gezocht door het Joegoslavië-tribunaal. Sinds 1998 wist hij zich schuil te houden.

De 63-jarige Karadzic wordt verdacht van genocide op mogelijk 8000 moslimmannen na de val van de enclave Srebrenica in 1995. Nederlandse blauwhelmen slaagden er toen niet in de bevolking te beschermen. Ook leidde Karadzic de belegering van Sarajevo, waarbij 12.000 doden vielen.

Wanneer Karadzic wordt overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag is onbekend. Eveneens is onduidelijk hoe en wanneer en waar hij is opgepakt. Geruchten in de media gaan dat Karadzic vrijdag al is aangehouden in een bus in Belgrado.

Nederland is "buitengewoon verheugd" over het oppakken van de Bosnische-Servische leider Radovan Karadzic . Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten in een reactie. Ook de Europese Unie (EU) heeft verheugd gereageerd op de aanhouding.

Bij de strafgevangenis in Scheveningen hebben zich inmiddels tientallen nationale- en internationale pers verzameld. Zij wachten op een mogelijke aankomst van Karadzic. In 2001 stond de media in grote getalen te wachten op de aankomst van Slobodan Milosevic. Die arriveerde na de bekendmaking van zijn arrestatie enige uren later per helikopter in Scheveningen.
Provincie:
Tag(s):