vrijdag, 28. november 2008 - 9:20

Boten verwoest door brand

Stavenisse

In de haven van Stavenisse zijn donderdagavond een drietal boten volledig door brand verwoest. Omstreeks elf uur brak de brand uit waarna de brandweer direct met twee blusvoertuigen uitrukte. De drie boten moeten als verloren worden beschouwd. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

Omstreeks 23:00 uur werd donderdagavond de brandweer van Stavenisse gealarmeerd voor een brand in de haven aan de Veerweg. Direct daarna werd opgeschaald naar middelbrand en werd ook de blusgroep Sint-Maartensdijk met spoed ter plaatse gevraagd. Toen de bluseenheden arriveerden stonden reeds drie jachten in lichtelaaie. Ook de steigers waaraan ze lagen afgemeerd stonden in brand. Door de enorme hitte explodeerden met enorme knallen enkele gasflessen die aan boord van de boten stonden.

Doordat de brandende jachten een gevaar vormden voor de overige afgemeerde boten hebben brandweerlieden met een motorzaag de steigers losgezaagd. Intussen werden ook enkele lagedrukstralen en een waterkanon ingezet. De blusgroepen waren aan weerszijden van de haven gepositioneerd, zodat van twee kanten de brand bestreden kon worden. Verder werd een blusboot ingezet van een plaatselijk bergingsbedrijf.

Omstreeks half één die nacht waren de vlammen veelal gedoofd. De brandweer restte toen nog de taak om goed na te blussen en de losgeslagen en uitgebrande boten vast te leggen. Door de enorme vlammen was er veel publiek op de brand afgekomen. Hoewel uit voorzorg een ambulance ter plaatse is gekomen, zijn er geen gewonden gevallen. Omdat mogelijk gevaarlijke stoffen vrijgekomen waren in het water van de haven werden de Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer en een medewerker van Rijkswaterstaat ter plaatse gevraagd. De boten moeten geheel als verloren worden beschouwd. Hoe groot de exacte schade bedraagt, is nog niet bekend.
Provincie:
Tag(s):