maandag, 23. juni 2008 - 12:32

Boten waaien om na afloop proloog zonnebotenrace

Leeuwarden

De TU Delft heeft als eerste de proloog van de Frisian Solar Challenge gewonnen. Zij legden de testafstand af in een gemiddelde snelheid van ruim 21 kilometer per uur. Door de harde wind waaiden twee boten om na afloop van de proloog; de Copacabana van de Universiteit van Rio de Janeiro én de Phoenix van Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Deze boot ontplofte in de vorige editie van de Frisian Solar Challenge. Bij beide boten kon de schipper door de organisatie worden gered. De Copacana verloor één van haar zonnepanelen bij de actie.

Bij de sprintwedstrijden ondervond de TU Delft grote tegenstand. Deze wedstrijd werd gewonnen door de Feenstra Future, eveneens uitkomend in de C-klasse. Als tweede eindigde de Hanzehogeschool. Duizenden mensen zagen vanaf de kant deze spectaculaire wedstrijden.

De proloog is een nieuw element van de Friese Zonnebootrace. Boten moeten een gemiddelde snelheid halen van 8 kilometer per uur om te laten zien dat zij ‘wedstrijdwaardig’ zijn. Bij alle boten lukte dit. Echter, de Thames University of Technology trok zich al voor de wedstrijd terug. Het technisch niveau van de boot was niet hoog genoeg.

Maandag 23 juni lost minister van Economische Zaken om 15.00 uur het eerste startschot van de eerste etappe. De 48 deelnemers varen van Leeuwarden naar Sneek. Vijf dagen later is de hele Elfstedentocht volbracht en komt de karavaan weer in Leeuwarden aan.

Startvolgorde voor 1e etappe(proloog en sprintwedstrijden).
1. Technische Universiteit Delft
2. Feenstra Installatiebedrijf, Feenstra Future
3. Hanze Hogeschool Groningen, Hanze Alumni Team
Provincie:
Tag(s):