zaterdag, 8. november 2008 - 23:09

Boutahar drukt Roda JC verder in problemen

(Elfvoetbal) Roda JC komt maar niet weg uit de onderste regionen van de Eredivisie. De huidige nummer voorlaatst van de competitie lukte het zaterdagavond niet om punten binnen te slepen in het duel met Willem II. In Tilburg stal de teruggekeerde Saïd Boutahar de show door twee treffers voor zijn rekening te nemen in het met 2-1 gewonnen onderonsje. Invaller Jeanvion Yulu Matondo deed in de slotfase nog wat terug middels een prachtige afstandsknal. Dinsdag krijgt de geplaagde Limburgse ploeg een herkansing, want dan komt Willem II op bezoek in het kader van de KNVB-beker. De Brabanders moeten het dan mogelijk wel stellen zonder Jens Janse, Ibrahim Kargbo en Ibad Muhamadu die allen geblesseerd afhaakten.

In de voorbeschouwing op het treffen met Roda JC had Andries Jonker het belang van een mogelijke terugkeer van Saïd Boutahar al aangestipt. De spelmaker van de Tilburgers zou meer rust en creativiteit in het spel van de thuisploeg moeten brengen. De woorden van de Amsterdammer bleken niet uit de lucht gegrepen, want Boutahar keerde daadwerkelijk terug in de basis en dat heeft Roda gemerkt. De spelmaker bleek een constante plaag voor de Limburgse defensie, vanaf de allereerste minuut.

Dat leidde tot drie gevaarlijke afstandschoten in de eerste 25 minuten van de gelijkopgaande eerste helft. Eerst schoot Boutahar naast en zijn tweede poging strandde op de paal. Driemaal bleek echter scheepsrecht voor de spelverdeler. In de 28ste minuut plaatste de Marokkaan het leerwerk wel achter Roda-keeper Bram Castro. Daar had hij overigens de hulp van de verslagen doelman voor nodig, die schuld had aan de openingsgoal van de thuisploeg.

Het elftal van interim-trainer Martin Koopman kreeg zelf ook kansen. Na een zwakke openingsfase kwam de staartploeg langzaam beter in de wedstrijd. Vooral Sekou Cissé dreigde voortdurende op de linkerflank. Hij was het die na een kwartier de grootste kans van het duel achter zijn naam mocht schrijven. Zijn uithaal spatte uiteen op de lat.

Maar zoals het een ploeg in moeilijkheden betaamt zat het de Limburgers niet mee zaterdag. Ook in de tweede helft deed Roda niet onder voor het hoger genoteerde Willem II. Maar net als vorige week tegen Feyenoord vloeide bij Roda JC het zelfvertrouwen weg na de eerste tegengoal. Zo had middenvelder Ruud Vormer alle tijd om een vlotte combinatie af te ronden, maar vergat hij de rust te bewaren waardoor zijn schot huizenhoog over ging. Vlak voor het eindsignaal lukte het de geelhemden wel om het net te vinden. Yulu Matondo, ingevallen na rust, liet met succes een kiezelhard schot los op het vijandelijke doel.

Het probleem voor Roda JC was echter dat de stand op dat moment al 2-0 was. Uitblinker Boutahar had namelijk in de 71e minuut voor een verdubbeling van de score gezorgd. Na eerder tweemaal kansrijk te zijn geweest na een vlotte uitbraak was het wel raak toen invaller Sergio Zijler zijn eerste wedstrijdactie subliem beëindigde met een voorzet op zijn vrijstaande medespeler.

Desondanks was het nog even billenknijpen voor de Brabantse formatie na de rake knal van Matondo, maar omdat Willem Janssen in de slotseconde centimeters naastkopte bleven de punten in Tilburg.