donderdag, 23. oktober 2008 - 19:41

Bouw Infohuis Oostindie van start

Leek

Op donderdag 30 oktober 2008 slaat burgemeester B.C. Hoekstra de eerste paal van de energie-0-woning bij de toegang van de wijk Oostindie. De woning gaat dienst doen als informatiecentrum voor Oostindie en als inspiratiebron voor duurzaam, gezond en energiezuinig bouwen. Het informatiecentrum krijgt de naam 'Infohuis Oostindie'. Na gereedkomen van de wijk wordt het Infohuis verkocht als woning.

Het Infohuis is zo ontworpen dat deze compleet in de eigen energiebehoefte voorziet. Het huis wordt verwarmd (en gekoeld) met een warmtepomp, waarbij gebruik gemaakt wordt van aardwarmte. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de elektriciteit en een zonneboiler geeft warm water. De goed geïsoleerde buitenkant beperkt de energievraag.
Om het duurzame karakter nog extra te benadrukken is de woning flexibel en levensloopbestendig ontworpen. Zo komt er een lift in de woning, waardoor er later geen dure voorzieningen zoals een slaapkamer op de begane grond nodig zijn.

Het Infohuis is een samenwerkingsproject van de gemeente Leek en Rabo Bouwfonds. Het ontwerp is van de hand van architect Johan Sytsma. Zijn opdracht was om een energie-0-woning te ontwerpen die past bij de filosofie van de wijk Oostindie om streekeigen en duurzaam te ontwikkelen. Zo worden de gevels gemaakt met een Groninger steen afkomstig van een Groninger steenfabrikant. Het Infohuis krijgt een eenvoudige hoofdvorm, anderhalve laag met kap. Het rieten dak, de hoge entree aan de voorzijde, de grote glazen pui en de zonnepanelen aan de zuidzijde zijn de in het oog springende elementen die het Infohuis een eigentijds en duurzaam karakter geven.

De oplevering van het Infohuis staat gepland in het voorjaar van 2009. Rond mei 2009 gaat het Infohuis open voor het publiek.
Provincie:
Tag(s):