donderdag, 28. februari 2008 - 17:45

'Bouw kolencentrale E.ON op de schop'

Rotterdam

De Raad van State geeft Greenpeace gelijk in de zaak die de milieuorganisatie had aangespannen tegen de bouw van een kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte. E.ON beschikt niet over de benodigde vergunning en is illegaal gestart met bouwwerkzaamheden.

Greenpeace vroeg daarom de Raad van State om een voorlopige voorziening. De Raad van State wil nu dat de provincies Zuid-Holland en Zeeland ingrijpen. Greenpeace verwelkomt deze uitspraak als een eerste overwinning tegen de klimaatbedreigende kolencentrale van E.ON.

Het Duitse energiebedrijf E.ON is zonder vergunning begonnen met het bouwen van een nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte. E.ON paste hiervoor een salamitactiek toe: de voorbereidingen, de bouw en de exploitatie van de kolencentrale werd voorgesteld als drie gescheiden stappen. De schadelijke effecten leken zo kleiner. Het bedrijf heeft op die manier de betrokken provincies op het verkeerde been gezet. De Raad van State heeft deze handelswijze ondubbelzinnig afgestraft. De Raad draagt de betrokken provincies nu op te onderzoeken wat de gevolgen voor het milieu zijn van álle fasen van de bouw en exploitatie. Daarna zou slechts één vergunning kunnen worden verleend.

Het bedrijf heeft weken geleden al bouwketen, zware transportmiddelen en een boorinstallatie op het bouwterrein geplaatst. Bouwvakkers zijn bezig met het leggen van leidingen. Het terrein van de E.ON-kolencentrale grenst aan de Voordelta, een beschermd natuurgebied waar beschermde vogelsoorten, vissen en zeehonden voorkomen.

Uit onderzoek van Greenpeace en uit gegevens van Tennet blijkt dat de kolencentrale die E.ON wil bouwen overbodig is. Greenpeace wijst erop dat zo snel in windenergie, biogasinstallaties en warmtekrachtcentrales geïnvesteerd wordt dat een overschot aan elektriciteit in Nederland ontstaat. De bouw van nieuwe kolencentrales is daarmee overbodig.
Provincie:
Tag(s):