donderdag, 27. maart 2008 - 16:05

Bouw Romeins schip kan beginnen

Arnhem

De gemeente Millingen aan de Rijn kan beginnen met haar ambitieuze plan om het Romeinse patrouillevaartuig de Liburna na te bouwen. Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland verleent 250.000 euro subsidie aan het initiatief.

Het is het eerste Romeinse patrouillevaartuig dat op werkelijke schaal wordt nagebouwd. De gemeente verwacht dat dit schip veel toeristen naar Millingen aan de Rijn trekt.

De gemeente Millingen aan de Rijn kan net zoals Xanten en Nijmegen bogen op een roemrucht Romeins verleden. De gemeente ligt zeer strategisch aan de splitsing van de Rijn en de Waal. Er zijn geen resten van schepen hier gevonden, maar de strategische ligging maakt het zeer aannemelijk dat de patrouillevaartuigen hier zorgden voor de verbindingen tussen castellae (de Romeinse forten) Millingen aan de Rijn wil het Romeinse verleden nog meer laten herleven. En koos voor de bouw van een schip vanwege de aloude relatie tussen gemeente en de scheepsbouw.

De Liburna wordt gebouwd op historische grond: het scheepswerfterrein van Bodewes. Een van de oudste en nog steeds bloeiende scheepswerven van Nederland. De Liburna wordt een belangrijke toeristische trekpleister én gaat een werkervaringsplaats worden voor leerlingen van de bouwopleidingen en mensen die langdurig werkloos zijn. De gemeente wil op de werf een informatiecentrum inrichten over het vaartuig, de bouw en de achtergrond. Hiervoor is het benodigde geld nog niet bij elkaar.

Na verwachting zal de bouw zo'n twee a drie jaar in beslag nemen.
Provincie:
Tag(s):