donderdag, 7. augustus 2008 - 14:40

Brand in woning als gevolg van blikseminslag

Den Haag

Door blikseminslag in de nok van een appartementgebouw aan de Benoordenhoutseweg in Den Haag is donderdagmorgen rond kwart over negen brand ontstaan.

De bliksem had ook de kap van een lantaarnpaal aan de Benoordenhoutseweg geraakt. Niemand rakte gewond.

Na de blikseminslag gevolgd door een enorme knal roken de bewoners van het appartement een brandlucht. De drie bewoners ontdekten dat de brand op hun zolder moest zijn en konden het pand veilig verlaten. De overige bewoners van het appartementgebouw, bestaande uit twee trappenhuizen met elk drie etages, konden door de enorme knal ook zichzelf in veiligheid stellen.

In verband met de hevige rookontwikkeling en het opstellen van de brandweervoertuigen is de Benoordenhoutseweg tussen de Utrechtsebaan en de van Alkemadelaan door de politie enige uren afgesloten geweest.

Bij aankomst van de brandweer stond de kap van de zolderetage in brand.De brand was ontstaan in een afgesloten ruimte die van binnenuit moeilijk te bestrijden was. Door het inzetten van twee hoogwerkers kon de brandweer de dakpannen verwijderen en met behulp van kettingzagen gaten in het dak maken. Met de warmtebeeld camera konden de brandhaarden gelokaliseerd worden. De brand dreigde zich verder uit te breiden naar de naastgelegen zolderruimte.

Door een derde hoogwerker en meer personeel in te zetten kon dit voorkomen worden. Uiteindelijk bleef de brand beperkt tot de nok van de zolderruimte en een gedeelte van de zolder. Wel liepen de ondergelegen drie apartementen ernstige waterschade op. In de naastgelegen panden zijn als gevolg van de blikseminslag tv toestellen en elektriche apparaten defect geraakt.De bewoners van de drie appartementen zullen elders ondergebracht worden. De schade bedraagt circa 900.000 euro.

Automatische meldingen

Door het hevige onweer gingen tientallen brandmeldinstallaties in alarm. De brandweer heeft al deze automatische meldingen ter plaatse behandeld. Er bleek bij controle geen sprake van brand. De hevige regenbuien zorgde niet voor wateroverlast meldingen bij de brandweer.
Provincie:
Tag(s):