woensdag, 14. mei 2008 - 9:06

Brand TU-Delft 'brandmeester'

Delft

De brandweer heeft woensdagochtend rond 06.00 uur het sein brandmeester gegeven. Na bijna 24 uur blussen is de brand uit. De brand smeult nog na en het gevaar op instorting blijft aanwezig.

Zo’n 20 brandweermensen zullen het pand woensdag blijven controleren, al kunnen zij niet naar binnen. De bibliotheek en de opslagkelder op de begaande grond, waar veel kostbare werken liggen opgeslagen, lijken gespaard gebleven van de vuurzee, al het is van de buitenkant van het pand niet goed in te schatten wat zich binnen de ruimtes heeft afgespeeld, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Op dit moment zijn deskundige van een sloopbedrijf ter plaatse. Die zullen samen met de gemeente een sloopplan opstellen.

De brand

Dinsdagochtend brak de brand uit in het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Grote rookwolken hingen boven de stad. Rond 17.00 uur is een gedeelte van de noordwestzijde van de faculteit compleet ingestort.

De brandweer was met groot materieel aanwezig en er is code 'Grip 3' afgegeven wat betekent dat het gaat om een groot incident waarbij direct omwonenden ook hinder kunnen ondervinden.

In Grip 3–situaties neemt de burgemeester het opperbevel op zich en activeert een deel van het gemeentelijk apparaat.

De brand was ontstaan op de zesde etage in de buurt van een koffiepunt. Omstreeks 09.30 uur is de brandmelding binnengekomen bij de Brandweer. De bedrijfshulpverlening heeft het gebouw spoedig ontruimd. Er waren op dat moment ongeveer 200-300 mensen aanwezig.

De brand was moeilijk te bestrijden. Er was daarvoor groot materieel aanwezig. Ook is de hulp ingeroepen van brandweerkorpsen uit een aangrenzende regio. Er kon alleen van buitenaf – waar mogelijk – worden geblust.

Er werden continu metingen verricht door de brandweer. Deze heeft gemeld dat er geen gevaarlijke concentraties van gevaarlijke stoffen zijn aangetroffen. De beperkte hoeveelheid asbest die in het gebouw aanwezig is, is niet in de metingen teruggevonden.

Over de exacte oorzaak van de brand is op dit moment geen uitspraak te doen. Er moet hiervoor nog brandtechnisch onderzoek worden verricht. Dit kan echter pas plaatsvinden als de locatie veilig wordt verklaard.

Gisterenavond besloot de brandweer, als laatste bluspoging, onbemande waterkanonnen in te zetten.

De brandweer heeft woensdagochtend om zes het sein brandmeester gegeven. Na bijna 24 uur blussen is de brand uit.
Provincie:
Tag(s):