donderdag, 10. januari 2008 - 10:04

Brandstichters en vernielers aangehouden

Diever

Met de aanhouding van drie verdachten heeft de politie een aantal brandstichtingen en vernielingen in Diever opgelost. Twee verdachten hebben bekend. Ze verklaarden brand te hebben gesticht bij iemand die een vriend van hen heeft mishandeld.

In de vroege ochtend van 28 oktober vorig jaar brandde in een tuin aan de Veentjesweg een caravan af. De brandweer bluste de brand. Verder was brand gesticht bij een hordeur van de woning. Dit bleef beperkt tot een klein brandje dat vanzelf doofde. Aan een bij de woning geparkeerde auto werden vernielingen gepleegd. Een paar weken eerder was dit ook al gedaan.

’s Avonds kon nog net op tijd worden voorkomen dat een kapschuur en rietgedekte (onbewoonde) boerderij aan de Westerdrift in vlammen opgingen. In beide gebouwen werden pakjes hooi in brand gestoken. Gelukkig ontdekten de eigenaars die er naast wonen op tijd de brand. Samen met de brandweer zijn de branden geblust voordat ze zich konden uitbreiden.

In september brandde aan de Dwarsdrift een geparkeerde auto helemaal uit en vlogen aan de Binnenes twee vuilcontainers in brand.

De politie onderzocht de brandstichtingen. Dit leverde informatie op dat er mogelijk een verband was tussen één van de branden en een ruzie tussen jongeren op 20 oktober in Diever. Hierdoor kwam de politie op het spoor van de verdachten.

Op 4 en 5 december werden twee jongens van 18 en 20 jaar uit Diever aangehouden. Op 18 december werd de 3e verdachte, ook een 18 jarige jongen uit Diever, aangehouden. De laatste is na een aantal dagen vast te hebben gezeten in vrijheid gesteld. Hij ontkent betrokken te zijn geweest bij de branden en vernielingen. De twee andere verdachten hebben hun aandeel in de zaken bekend. Zij zijn door de rechter commissaris in bewaring gesteld en zitten nog vast.

Een zoon van de bewoners van de Westerdrift waar brand is gesticht, was op 20 oktober in Diever betrokken bij een ruzie. Daarbij werd een vriend van de beide hoofdverdachten mishandeld. Er is aangifte gedaan en de politie heeft verdachten gehoord en proces-verbaal opgemaakt. Mede gelet op getuigenverklaring gaat de politie er van uit dat deze brandstichting een reactie is geweest op de ruzie en de mishandeling van de vriend van de hoofdverdachten. De andere branden zijn om uiteenlopende redenen gesticht.

De politie heeft het onderzoek inmiddels afgerond. Tegen de drie verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Het dossier gaat naar Justitie voor verdere vervolging. De veroorzaakte schade zal op de daders worden verhaald.
Provincie:
Tag(s):