woensdag, 9. april 2008 - 17:57

Brandstichtingen en vernielingen opgelost

Enschede

Door de aanhouding van twee Enschedese jongens, thans 17 en 22 jaar, heeft de politie een aantal brandstichtingen en vernielingen uit 2007 en zelfs nog één brandstichting uit 2006 opgelost. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Eind 2006 en in 2007 zijn er verschillende branden geweest, met name in Enschede-West in de wijken Pathmos en Stadsveld. Hierbij bestond het vermoeden dat er in deze gevallen sprake zou kunnen zijn van brandstichting. In dezelfde periode vonden in dezelfde omgeving tevens meerdere vernielingen plaats.

Uit een eerste ingesteld onderzoek naar aanleiding van een brand op 26 november 2006 in een pand aan de Haaksbergerstraat in Enschede, kwam niet het gewenste resultaat. Het onderzoek werd stilgelegd, maar toen er in de loop van 2007, november en december, opnieuw een aantal vermoedelijke brandstichtingen plaatsvonden, werd het onderzoek heropend.

Naar aanleiding van dit opnieuw ingestelde onderzoek werden twee personen aangehouden. Op 21 januari 2008, een thans 17-jarige Enschedese jongen en op maandag 17 maart jl., een thans 22-jarige Enschedeer.

De twee hebben bekend verantwoordelijk dan wel betrokken te zijn geweest bij een viertal grotere brandstichtingen. Op 26 november 2006 brak brand uit in een pand aan de Haaksbergerstraat in Enschede. Op 4 november brandde een schilderskeet uit aan de Westerval, 17 november 2007 een aantal containers aan de Westerval en de Veilingstraat en 16 december 2007 een pand aan de Blekerstraat.

Daarnaast zijn er in dezelfde periode allerlei kleinere zaken geweest als het in brand steken van afvalbakken, een brievenbus en een stapel pallets. Ook hebben de twee bekend verantwoordelijk te zijn geweest voor een behoorlijk aantal vernielingen en valse meldingen.

Zo werden er o.a. vernielingen gepleegd in het fietsenhok van het ziekenhuis aan de Haaksbergerstraat op 4 november 2007 en werd op 16 december 2007 een auto aan de Emmastraat vernield.

De valse meldingen die door de twee werden gedaan hadden betrekking op meldingen van branden en gewonden of zelfs een dood persoon die in woningen zouden liggen.

Het onderzoek is ondertussen afgerond en de twee aangehouden verdachten zijn bij justitie voorgeleid. De 17-jarige heeft geschorste bewaring en mag bij goed gedrag de datum van de terechtzitting thuis afwachten. De thans 22-jarige zit nog vast, hij zit in de door de raadkamer opgelegde gevangenhouding.
Provincie:
Tag(s):