woensdag, 17. september 2008 - 15:48

Brandweer en Almere deels aansprakelijk voor verdrinkongeval in 2002

Almere

Het hulpverlenend optreden van de brandweer is, bij een te water geraakte man in de nacht van 2 op 3 september 2002, op meerdere onderdelen tekort is geschoten. Zo heeft de rechtbank Zwolle-Lelystad woensdag 17 september geoordeeld.

De man was tijdens een vaartocht op een recreatieplas te Almere te water geraakt en verdronken. Nabestaanden houden daar onder andere de Regionale Brandweer en de Gemeente Almere voor aansprakelijk.

De rechtbank is van oordeel dat er sprake was van onduidelijke bevelsverstrekking, trage bevelsopvolging en tekortschietend materieel. Daardoor werd tijd verloren. Na onderdompeling is niet adequaat gehandeld en is onder meer te snel overgegaan tot bergen in plaats van redden.

De Regionale Brandweer én de Gemeente Almere zijn hiervoor (mede)aansprakelijk. Er is geen persoonlijke aansprakelijkheid van de bevelvoerder en/of de officier van dienst.

Verdrinking en daardoor de schade bij de nabestaanden is mede het gevolg van de onvoorzichtigheid van het slachtoffer. Daarom zijn de Regionale Brandweer en de Gemeente Almere niet voor 100%, maar voor 33% aansprakelijk.
Provincie:
Tag(s):