vrijdag, 26. september 2008 - 10:10

Brandweer moet kritischer worden bij een binnenaanval

De Punt

De brandweer zal kritischer moeten worden om bij een bedrijfsbrand over te gaan tot een binnenaanval voor het bestrijden van de brand. Dit zijn de gezamenlijke brandweercommandanten overeengekomen naar aanleiding van de brand in het Drentse de Punt. De brandweer zal de leerstof voor brandweerlieden hierop aanpassen meldt het Nederlands Dagblad.

De afgelopen twintig jaar is er bij een bedrijfsbrand één burger omgekomen tegenover negen bedrijfsbranden waarbij brandweerlieden om gekomen zijn. Naast het onnodig nemen van risico’s zijn bedrijven vaak al total-loss waardoor een binnenaanval onnodig is.

Ira Helsloot, brandweerhoogleraar, zegt in het dagblad dat de dodelijke slachtoffers bij de brand in De Punt vermijdbaar waren. De risico’s bij dergelijke bedrijfsbranden waren vooralsnog onbekend en in het lesmateriaal van de brandweer nog niet meegenomen. ‘Als er mensen binnen zijn, neem je extra risico's. Maar de brandweer hoeft geen gevaar te lopen om materiële schade tegen te gaan', aldus Helsloot.

Advocaat Heidanus die de eigenaar van de scheepswerf in De Punt verdedigd, haakt in het artikel in op de uitspraken van Helsoot. ‘De binnenaanval was onnodig. Dat is vooraf door drie mensen tegen de brandweer gezegd. Door het foute optreden van de brandweer, door hun eigen falend optreden zijn de mensen om het leven gekomen. Het is lastig voor mij om dat verwijt te maken. Het is een tragische vaststelling’, aldus Heidanus. De strafpleiter had daarom ook om vrijspraak gepleit voor zijn client toen deze voor de rechtbank moest verschijnen.
Provincie:
Tag(s):