woensdag, 20. augustus 2008 - 8:38

Brandweer Schermer rukt voortaan van centrale plek uit

Schermer

Vanaf dinsdagavond 19 augustus zullen de voertuigen van de huidige 3 brandweerposten (Oterleek, Schermerhorn en Driehuizen) definitief verhuizen naar de centrale post aan de Melkweg in Stompetoren. Voortaan zal dan vanuit daar worden uitgerukt in geval van een calamiteit. De post in Stompetoren is grondig verbouwd en zal in november officieel worden geopend.

De centralisatie van de brandweer is enkele jaren geleden ingezet. Naar aanleiding van een regionaal onderzoek, is in kaart gebracht of en hoe de 3 posten van Schermer hun taken uitvoerden. Hieruit bleek dat de beschikbaarheid niet altijd gegarandeerd was en dat de veiligheid van het brandweerpersoneel niet altijd optimaal was. Ook kon de inzet van de brandweer effectiever, door met z'n allen vanuit de kazerne uit te gaan rukken. Diverse alternatieven zijn onderzocht, waaruit de centralisatie als oplossing is gekozen door de gemeenteraad.

In de centrale post komen in de uiteindelijke situatie 3 voertuigen te staan: de tankautospuit uit Oterleek, het materiaalvoertuig uit Schermerhorn en een haakarmvoertuig met ademlucht-haakarmbak van de regionale brandweer. Het voertuig uit Driehuizen wordt afgestoten. Met dit materieel kan brandweer Schermer haar taken prima uitvoeren. Het regionale voertuig wordt gebruikt om bij grotere branden in de regio de ademlucht van de manschappen ter plekke bij te kunnen vullen. De vrijwilligers hebben naast de lokale dus ook een regionale taak!

Sinds enkele maanden wordt er in de regio gewerkt met zogenaamde operationele grenzen. Dat betekent dat de burger bij een brand niet persé de brandweer uit de eigen gemeente krijgt, maar die brandweer die het snelst ter plaatse kan zijn. Vooral aan de randen van de gemeente zijn er hierdoor gebieden die door de brandweer van de buurgemeenten worden bediend. De centralisatie, in combinatie met de operationele grenzen, zorgt ervoor dat iedereen in de gemeente Schermer kan rekenen op een zelfde kwaliteit van brandweerzorg.
Provincie:
Tag(s):