maandag, 31. maart 2008 - 14:10

Brandweer: Televisies een écht brandgevaar thuis

Den Haag

Brandweer Den Haag benadrukt het belang van hogere brandveiligheidniveaus in televisies met het oog op de aankomende Olympische Spelen dit jaar en het Europees Kampioenschap Voetbal.

Televisies die vandaag de dag worden verkocht in Europa, vormen één van de grootse brandgevaren in huis. Geschat wordt dat er jaarlijks in Europa ongeveer 200 mensen sterven en meer dan 2000 mensen ernstig gewond raken in branden waarbij televisies betrokken zijn.

Hoewel televisies intrinsiek veilig zijn, kunnen ze gemakkelijk aangestoken worden door externe bronnen zoals kaarsen. De brandbaarheid van de plastic behuizing van een televisie is vergelijkbaar met de brandbaarheid van ongeveer 4 liter benzine; wanneer het eenmaal brandt is er sprake van een snelle ontwikkeling van vuur en ontstaan er grote hoeveelheden giftige rook. Wetenschappelijke studies tonen aan dat in een volledig ingerichte huis- of slaapkamer waarin een televisie aanwezig is, de brand al binnen zeven minuten levensbedreigend kan zijn.

In augustus 2006 riep Brandweer Den Haag alle fabrikanten op consumenten beter te beschermen tegen toevallige externe ontsteking door de brandveiligheid van hun producten te verhogen. Hiervoor voerde de brandweer een demonstratiebrand uit om het verschil in brandveiligheid tussen de televisies die in Nederland verkocht worden te laten zien. Deze test toonde duidelijk aan wat de toegevoegde waarde is van deze meer veilige televisies voor de brandveiligheid in huis.

Sommige fabrikanten zoals Philips, Sony, Panasonic en Toshiba hebben het belang ingezien en bieden producten met deze hogere brandveiligheidstandaard aan. Toch zijn er nog vele andere productenten van televisies die niet bereidt zijn consumenten beter te beschermen tegen de risico’s van brand thuis.

Met het oog op de aankomende Olympische Spelen dit jaar en het Europees Kampioenschap Voetbal, waarvoor een stijging in de verkoop van televisies te zien zal zijn, organiseert Brandweer Den Haag nogmaals een demonstratiebrand om de kwestie onder de aandacht te brengen en de consument te laten zien dat er in Europa veiligere televisies beschikbaar zijn.

Deze demonstratiebrand is opnieuw een oproep aan alle televisiefabrikanten hun verantwoordelijkheid te nemen en de consument een hogere brandveiligheidstandaard te beiden.
Provincie:
Tag(s):