vrijdag, 4. april 2008 - 11:08

Brandweer test brandbaarheid TV

Den Haag

Een realistische test in een slooppand aan de Hackfortstraat in Den Haag heeft op 3 april wederom het belang van een hoger brandveiligheidniveau van televisies aangetoond.

Brandweer Den Haag testte drie verschillende flatscreens op hun externe brandbaarheid door een brandende kaars tegen de televisie te plaatsen. Hiermee werd het effect van een brandende televisie op een huiskamer zo echt mogelijk nagebootst. Terwijl twee modellen bestendig bleken tegen de kaarsvlam, vatte de behuizing van het derde model na enkele minuten al vlam. De vlammen en rook verspreidden zich snel in de woonkamer van een slooppand. Na een half uur werd de demonstratie beëindigd vanwege de enorme rookontwikkeling. Eenmaal binnen in de ruimte bleek dat alleen de televisie en een gedeelte van een boekenkast hadden gebrand.

Rob Brons, brandweercommandant van Den Haag: �Ik was er van op de hoogte dat bepaalde televisies makkelijk ontbranden waarbij ook rook vrijkomt, maar de hoeveelheid giftige rook heeft me wederom verrast. Dit is zorgwekkend omdat niet de vlammen, maar juist de rook de meeste slachtoffers maakt bij een brand. Ik roep consumenten nogmaals op wanneer ze een nieuwe televisie kopen, met name nu in aanloop naar de Olympische Spelen en de EK Voetbal, dat zij de brandveiligheid van het toestel mee laten wegen in hun aankoopbesluit�.

Réné Hagen, Lector Brandpreventie aan het NIFV: “Ik ben blij dat Philips, Sony, Panasonic en Toshiba hun verantwoordelijkheid al genomen hebben en brandveilige toestellen aanbieden en ik hoop dat de resterende producenten snel dit goede voorbeeld zullen volgen�.
Provincie:
Tag(s):