woensdag, 30. januari 2008 - 22:42

Brandweer voert actie tegen pensioenregeling

Rotterdam

Beroeps brandweerlieden vanuit heel Nederland zullen donderdag actie voeren tegen de onlangs afgesloten CAO voor ambtenaren. Door deze nieuwe CAO gaan de beroeps brandweermannen en vrouwen er honderden Euro's per maand op achteruit als ze met pensioen gaan.

In eerste instantie zal er een petitie worden aangeboden bij het hoofdkantoor van de VNG in Den Haag. Daarna gaat de collone naar voetbalstadion "Het Kasteel" in Rotterdam voor een protest-bijeenkomst. Hier heeft de vakbond Abvakabo FNV tevens een vergadering belegd.

Volgens brandweerman Fred van Hengst, die zelf ook al een langdurige procedure heeft doorlopen in de strijd om betere arbeidsvoorwaarden, is veel onbegrip ontstaan over de wijde waarop de VNG om gaat met gemaakte afspraken over de financiële gevolgen van de brandweermensen die met Functioneel Leeftijds Ontslag (FLO) gaan. Netto zouden ze er volgens deze afspraken geen cent op achteruit gaan maar in de praktijk blijkt dat er een gat van bijna € 200,00 per maand ontstaat.

Het gat kan ontstaan als gevolg van de bepalingen in de nieuwe CAO, die geldt voor alle ambtenaren. De brandweer heeft echter een andere pensioenregeling omdat het om een fysiek en psychisch zwaar beroep gaat. De CAO is door meerderheid van stemmen goedgekeurd, echter doordat er slechts zo'n drie- tot vierduizend beroeps brandweermensen zijn in Nederland konden de spuitgasten dit niet tegenhouden. De bond hoopt dat de gemeenten zelf een regeling met de eigen brandweermedewerkers treft om het probleem op te lossen.

In Rotterdam heeft dinsdag een personeelsvergadering plaatsgevonden , waarbij de brandweermensen grote actie-bereidheid toonden.
Provincie:
Tag(s):