maandag, 4. februari 2008 - 11:00

'Brood op straat geeft Rattenvraat' campagne werkt goed

Amsterdam

Onder de titel ‘Brood op straat geeft rattenvraat’ pakte het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer in Amsterdam samen met de GGD de ratten én de buurt aan. Na een jaar blijkt dat de aanpak heeft gewerkt. Aanleiding voor de campagne waren klachten van bewoners.

Er kwamen per week ongeveer 40 klachten binnen bij het steunpunt voor Leefbaarheid en Veiligheid. De rattenoverlast werd voornamelijk veroorzaakt door bewoners die grote hoeveelheden brood langs de waterkanten neergooiden. Het brood blijft liggen, gaat schimmelen en trekt ratten aan.

Ook de stedelijke vernieuwing zorgde ervoor dat veel ratten verhuisden naar andere buurten omdat graafwerkzaamheden hun leefgebied verstoorden. Medewerkers van het stadsdeel en de afdeling Dierplaagbeheersing van de GGD Amsterdam bedachten samen het antwoord op de klachten van de bewoners. Zij zette een campagne neer onder de naam ‘Brood op straat geeft rattenvraat’.

De campagne bestond uit een aantal onderdelen. De GGD zette rattenvallen met vergiftigd voedsel uit. De medewerkers van het steunpunt voor Leefbaarheid en Veiligheid spraken bewoners aan als zij brood op straat dumpten. Op drukke punten werden broodcontainers neergezet waar mensen hun overtollige brood in konden gooien. Het brood uit deze containers wordt tot compost verwerkt.

Verder bestond de campagne uit informatie en voorlichting via flyers, posters en free publicity (de ervaring leert dat dieren hoog scoren) in de locale media. De medewerkers van de GGD verzorgden lessen op school aan kinderen van groep 4 tot en met 8. Het materiaal werd bij uitzondering vertaald in het Arabisch en Turks.

Het aantal klachten is nu tot bijna nul is gedaald, voormalige brooddumpplaatsen schoon zijn en er goed gebruik wordt gemaakt van de broodcontainers. De aanpak trekt ook de aandacht van andere stadsdelen en steden.
Provincie:
Tag(s):