woensdag, 30. juli 2008 - 11:21

Broodpiraat mag geen geel gebruiken

Utrecht

Marktbakker De Broodpiraat mag in zijn kramen geen prominent gebruik maken van de kleur geel. Door het prominente gebruik van de kleur geel is er sprake van ongeoorloofde mededinging ten opzichte van de concurrent van De Broodpiraat: Bakkerij 't Stoepje.

Bakkerij 't Stoepje, een franchiseketen van marktbakkers, had in een kort geding gevorderd dat concurrent De Broodpiraat en een franchisenemer van De Broodpiraat (een voormalig franchisenemer van Bakkerij 't Stoepje) moest stoppen met het prominente gebruik van de kleur geel bij de inrichting van hun marktkramen. De voorzieningenrechter van de rechtbank Utrecht heeft die vordering toegewezen.

Volgens de rechter handelt De Broodpiraat in strijd met de vaststellingsovereenkomst die zij in het verleden met Bakkerij 't Stoepje heeft gesloten, door dit prominente gebruik van de kleur geel door haar franchisenemers toe te staan. De gedagvaarde franchisenemer heeft zich door het voortzetten van het prominent gebruik van de kleur geel in zijn marktkraam naar het oordeel van de voorzieningenrechter schuldig gemaakt aan ongeoorloofde mededinging jegens Bakkerij 't Stoepje. Door zijn handelwijze heeft de franchisenemer er welbewust voor gekozen om de wervingskracht van 't Stoepje aan te tasten ten gunste van de wervingskracht van zijn eigen marktkraam en de formule van De Broodpiraat, en daarmee nodeloos verwarring gesticht bij het publiek, althans de uniforme uitstraling van 't Stoepje doen verwateren.
Provincie:
Tag(s):