woensdag, 28. mei 2008 - 12:33

Broome: Japanse aanval op onschuldige vluchtelingen

Lelystad

Op zaterdag 31 mei organiseert dfe stichting Vriendenkring Aviodrome een herdenkingslezing over 'Broome'. ‘Broome’ staat voor een zwarte dag in de geschiedenis van de Marineluchtvaartdienst, 66 jaar geleden. Silvano Jung, luchtvaartarcheoloog van de Darwin University in Australië, heeft 'Broome' onderzocht en presenteert zijn conclusies in de Aviodrome. Met daarbij, voor het eerst in 66 jaar, nabestaanden van deze aanslag.

Japanse aanval op Broome, Australië
Op 3 maart 1942 denken enkele honderden vluchtelingen uit Nederlands-Indië opgelucht adem te kunnen halen als ze met hun Nederlandse 15 vliegboten landen op het water van Roebuck Bay bij Broome in Noord-Australië. In deze baai zijn ze echter in het geheel niet veilig, want het toeval keert zich tegen hen. Japanse gevechtsvliegtuigen (Mitsubishi Zero’s) zijn onderweg naar het vliegveld van Broome om dit te bombarderen. Tot verbazing van de Japanners doemen er in de baai Roebuck Bay plotseling 15 Nederlandse, onbewapende vliegboten op en zij besluiten hun missie te wijzigen. In twintig minuten tijd voltrekt zich een ongelijke strijd, waarbij tientallen gewonden en honderd slachtoffers vallen. De meeste slachtoffers zijn nooit meer teruggevonden.

Onderzoek Silvano Jung
Silvano Jung is maritiem archeoloog aan de Darwin University met als specialisatie luchtvaartarcheologie. Sinds 2003 heeft hij onderzoek gedaan naar de vliegtuigwrakken van ‘Broome’ en heeft hij 10 wrakken teruggevonden. Daarnaast heeft hij aanwijzingen voor de locaties van de andere wrakken. Met zijn onderzoek toont Jung het belang aan van de archeologie, namelijk het terughalen van verloren historie en cultuur en de herinneringen aan Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog.

Nieuwe donateurs Vriendenkring Aviodrome gratis entree
De stichting Vriendenkring Aviodrome ondersteunt het werk van Silvano Jung. De doelstelling van de Vriendenkring Aviodrome is het behouden van het Nederlands luchtvaarterfgoed. Daartoe ondersteunt de Vriendenkring niet alleen aankopen van historische vliegtuigen, maar organiseert zij ook maandelijks lezingen over bekende en minder bekende gebeurtenissen in de luchtvaartgeschiedenis. Om nog meer mensen te informeren over de bijzondere luchtvaartgeschiedenis krijgen nieuwe donateurs van de Vriendenkring een gratis toegangskaart voor de lezing en gratis toegang tot de Aviodrome.

‘Extra bijzonder’: nabestaanden Broome aanwezig
Dankzij het onderzoek van Silvano Jung is er meer duidelijkheid gekomen over de toedracht van ‘Broome’ en de gevolgen voor de slachtoffers. Voor veel nabestaanden is er nu voor het eerst in 66 jaar gelegenheid om te kunnen herdenken. Op uitnodiging van de Marineluchtvaartdienst zullen daarom nabestaanden van ‘Broome’ aanwezig bij deze herdenkingslezing. De lezing begint op zaterdag 31 mei om 14.00 uur bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de luchthaven Lelystad. De entree voor de lezing bedraagt 5 euro. Voor nieuwe donateurs van de Vriendenkring is de lezing gratis. Aanmelden kan via vrienden@aviodrome.nl. De presentatie van Silvano Jung is in het engels, maar wordt ondersteund met vele foto’s en filmbeelden.

Een tweede bijzondere bijkomstigheid is dat Silvano Jung ná de lezing een rondvlucht zal maken met de Catalina. Dit is één van de typen vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog die hij jaren heeft bestudeerd, maar waar hij nog nooit mee gevlogen heeft. De stichting Vrienden van de Catalina biedt alle aanwezigen de mogelijkheid aan om, tegen normaal tarief, mee te vliegen.

Voor meer informatie over de Vriendenking of de Aviodrome kunnen belangstellenden contact opnemen met de Aviodrome via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25. ct.p.min) of via de website www.aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad is dagelijks voor bezoekers geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De Aviodrome is op maandagen gesloten, met uitzondering van de maandagen tijdens alle schoolvakanties.
Provincie:
Tag(s):