vrijdag, 29. februari 2008 - 22:45

Brutaal VVV bezorgt Vitesse pijnlijke nederlaag

(Elfvoetbal) VVV-Venlo heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de strijd om degradatie. De ploeg van trainer Andre Wetzel won maar liefst met 0-3 bij Vitesse. Danny Wintjens was de grote man aan Venlose kant.

Keer op keer wist de doelman zich met prima reddingen te onderscheiden. Ploeggenoot Nordin Amrabat lijkt zijn vorm van voor de jaarwisseling weer te hebben gevonden. Met twee treffers en een aantal knappe acties bezorgde ook hij zijn ploeg een goede dienst.

Vitesse keek al vroeg tegen een achterstand aan. Met nog geen 50 seconden op de klok hield Civard Spockel VVV-aanvaller Jason Oost opzichtig vast. De toegekende strafschop werd door Oost zelf koel binnengeschoten: 0-1.

Nadat Vitesse de eerste klap nog aan het verwerken was, ging het na vijf minuten alweer knock-out. Nordin Amrabat wist, na een prima assist van Mike Mampuya, de score te verdubbelen.

Vitesse leek zich hierna knap te herstellen en forceerde een kort tegenoffensief. VVV-doelman Wintjens wenste hier niet aan mee te werken en wist zich met prima reddingen te onderscheiden. Nadat de tien minuten durende Arnhemse storm was gaan liggen, gingen de Limburgers vrolijk verder met voetballen. Grote kansen kwamen er na het spectaculaire begin niet meer.

Vitesse leek met een 0-2 achterstand richting de kleedkamers te gaan. Nordin Amrabat (45e minuut) dacht daar heel anders over en deelde met een afstandschot de hoogstwaarschijnlijke genadeklap uit.

Na de donderspeech van Aad de Mos kwam Vitesse goed uit de startblokken. Juan Lorca, in het veld gekomen voor Anduele Pryor, deed er alles aan zijn doelpuntloze periode in Arnhem te doorbreken. Wintjens bleek geen ééndagsvlieg en wist ook nu weer knap redding te brengen.

Tot aan de 60e minuut bleef de wedstrijd in balans. Santi Kolk (61e minuut) wist, na een knappe lange bal van Remco van der Schaaf, de 1-3 binnen te schieten. De treffer gaf de ploeg van trainer Aad de Mos vleugels. Een kwartier lang bestookten een ware geel-zwarte sneltrein het doel van de Limburgers. Keer op keer was het doelman Wintjens, inmiddels 'man of the match', die voorkwam dat de thuisploeg tot een aansluitingstreffer
kwam.

Voor VVV was Rachid Ofrany, in het veld gekomen voor de geblesseerde Sandro Calabro (36e minuut), die met een bekeken lob Piet Velthuizen verschalkte, maar zijn poging vervolgens tegen de paal zag spatten. Vijf minuten voor tijd kreeg Theo Janssen nog een goede kans, maar zag zijn poging wanhopig door doelman Wintjens worden gered.

VVV zet door de overwinning een belangrijke stap richting lijfsbehoud. En moeten afwachten wat de concurrenten dit weekeinde gaan doen. Vooralsnog klimmen de Limburgers van plaats 16 naar 14e stek, met een puntentotaal van 26. Vitesse moet hopen dat directe concurrent om plaats negen FC Utrecht thuis tegen PSV geen drie punten.