maandag, 27. oktober 2008 - 15:15

Bunkerschip raakt krib

De Dienst Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) uit Tiel heeft vrijdag 24 oktober proces-verbaal opgemaakt tegen de 54-jarige loods van een coaster omdat hem verweten wordt dat door zijn onoplettendheid een langszij vastgemaakte bunkerboot een kribvoet raakte en beschadigd werd. Het ongeval vond plaats op de Waal binnen de gemeente Neerijnen.

Omstreeks 15.00 uur voer de 108 meter lange coaster uit Limassol, langzaam stroomafwaarts. Aan stuurboordzijde langs het achterschip was een bunkerboot met een voor- en achtertros vastgemaakt.

Het overpompen van de gasolie was al gestopt maar bunkerslang was nog aangekoppeld. Op dat moment week de coaster door tegemoetkomende scheepvaart steeds verder uit naar stuurboord.

Door de geringe vaart en mogelijk ook door de zijwind verwaaide de coaster tussen de kribben. Tijdens de poging van de loods om het schip weer uit het kribvak te manoeuvreren raakte de bunkerboot de kribvoet.

Daarbij braken de voor- en achtertros en de bunkerslang. Een geringe hoeveelheid gasolie kwam in de Waal terecht. Het bunkerschip kon na het losbreken op eigen kracht verder varen.

Naast de schade aan de trossen liep de bunkerboot mogelijk ook schade op aan roer of schroefas. De coaster had geen schade. Door Rijkswaterstaat was die middag nog geen schade aan de krib vastgesteld.
Provincie:
Tag(s):