zaterdag, 2. februari 2008 - 18:08

Burgemeester Van der Zwan geschokt door schietpartijen

Buitenpost

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van Achtkarspelen spreekt zijn afschuw uit over de twee schietpartijen in Harkema en Kootstertille. Bij de schietpartijen in de nacht van 1 op 2 februari was één dodelijk slachtoffer te betreuren en raakten twee mensen gewond, van wie één zeer ernstig. Dezelfde nacht nog heeft de politie in het Duitse Bunde de vermoedelijke dader aangehouden.

Burgemeester van der Zwan heeft in de loop van de ochtend van 2 februari een aantal familieleden van de slachtoffers bezocht en hen zijn medeleven betuigd. Ook sprak hij met buurtbewoners van de nabestaanden.

De komende dagen houden de gemeente en Bureau Slachtofferhulp de situatie in Harkema en Kootstertille nauwlettend in de gaten. Mocht het nodig zijn dan kan er snel psychische bijstand worden verleend of op een andere wijze hulp worden geboden.

Op 2 februari net na middernacht zijn in een woning aan de Nijewei in Harkema de 43-jarige bewoner en een 37-jarige vrouw neergeschoten. Het mannelijke slachtoffer is in kritieke toestand overgebracht naar het UMCG in Groningen. De vrouw is gewond overgebracht naar het MCL in Leeuwarden.

Om 0.30 uur is aan de Seine in te Kootstertille een 36-jarige vrouw neergeschoten. De vrouw is ter plaatse overleden.
De verdachte is per auto gevlucht. Door snel onderzoek van de politie kon de man in Duitsland worden getraceerd. In Bunde is hij vervolgens omstreeks 4.30 uur aangehouden.

De politie heeft meteen 20 man op de zaak gezet. De technische recherche van politie Fryslân heeft op beide plaatsen delict sporenonderzoek gedaan. De verdachte zit voorlopig vast in Duitsland. De oorzaak van de schietpartijen ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.
Provincie:
Tag(s):