maandag, 13. oktober 2008 - 21:29

Busreiziger goed geÃ?nformeerd op busstation Almere

Almere

Busreizigers in Almere kunnen sinds deze week in één oogopslag zien hoe laat hun bus vertrekt van het busstation Almere Centrum.

Het dynamisch informatiesysteem is namelijk in gebruik genomen. Het systeem is niet alleen accuraat, maar het vernieuwde busstation is hiermee helemaal op de toekomst voorbereid. Bij toename van het aantal passagiers en bussen kan namelijk flexibel omgegaan worden met de vertrekperrons.

Dagelijks maken zo’n 22.000 passagiers gebruik van het busplein in Stadshart Almere. Zowel de stads- als de streekbussen doen dit plein aan. Er stoppen 100 bussen per uur. Geen wonder dat dit een heel belangrijk busknooppunt in Almere is. Daarom is er hard gewerkt aan de vernieuwing van dit busstation. In 2007 is het nieuwe, moderne busstation geopend.

Het Dynamisch Reizigers Informatie Systeem
Wat hebben GPS, computers en dienstregeling met het busstation te maken? Het zijn de ingrediënten van DRIS: Dynamisch Reizigers Informatie Systeem. Doel van het systeem is de reiziger niet nodeloos te laten wachten, maar via de borden aan te geven naar het juiste perron te gaan. Het in- en uitstappen zal zo soepeler verlopen, waardoor de bussen nog beter op tijd kunnen rijden. Ook informatie over een stremming kan op de borden worden aangegeven.

Het informatiesysteem bestaat uit drie onderdelen. Op het busstation staan bij de halteplaatsen beeldschermen met de actuele vertrektijden. Dit is mogelijk, doordat de bussen van Connexxion hun positie steeds doorgeven aan de centrale.

Ook in de bussen zelf wordt actuele informatie op beeldschermen aan de reiziger getoond. Op centrale plaatsen op het busstation hangen overzichtspanelen met de vertrekperrons en de actuele vertrektijden. Met de actuele reisinformatie is de uitbreiding en vernieuwing van het busstation gereed.

Voorbereid op groei van de stad
De gemeente Almere vindt een goed openbaar vervoer belangrijk en investeert daar ook in. Zij doet dat door gebruik te maken met nieuwe, maar beproefde systemen, die zorgen voor betrouwbare informatie. En die ook in de toekomst hun waarde blijven houden.

Het systeem dat in het nieuwe busstation in het Stadshart van Almere in gebruik is genomen, past goed in dit streven. Bij verdere toename van het aantal bussen zal er voor een beperkt aantal lijnen geen vaste perronindeling meer zijn. Bussen worden voor deze lijnen bij aankomst op het busstation automatisch verwezen naar het perron waar zij kunnen staan.

Almere heeft hiermee een veilig en overzichtelijk station gerealiseerd dat bij een verdere groei van de stad in ieder geval tot 2020 alle verkeers- en reizigersstromen kan verwerken.
Provincie:
Tag(s):