maandag, 19. mei 2008 - 21:50

Bussen staken buiten spits

Regio

Vanaf dinsdag 20 mei tot en met 22 mei zijn er weer stakingsacties in het busvervoer. Dit betekent dat reizigers wel in de ochtendspits tot 09.00 uur met het streekvervoer kunnen reizen, maar er zullen geen kaartcontroles plaatsvinden. Na de spits, tussen 09.00 en 16.00 uur is er geen vervoer, zo laten de vakbonden weten. Tussen 16.00 en 19.00 uur rijden de bussen weer, zonder kaartcontroles. Na 19.00 uur gaan de bussen de remise in en wordt er niet gereden. Uitzondering hierop vormt de regio Midden- en West-Brabant. Daar zullen tijdens de spits wel controles plaatsvinden.

Vanwege de eindexamens hebben de vakbonden besloten om in de spits wel te rijden, zodat leerlingen niet de dupe worden van de staking.

De vakbonden hadden deze acties al eerder aangekondigd als de cao-onderhandelingen en de daaropvolgende stakingsacties geen resultaat zouden opleveren.

FNV Bondgenoten hadden de werkgevers middels een brief verzocht weer om de onderhandelingstafel te gaan zitten. Deze brief is verstuurd na publicatie van een advertentie afgelopen weekend van de werkgevers in de Telegraaf. De werkgevers hebben laten weten niet op het aanbod in te gaan. De werkgevers vinden dat door de acties de reizigers de dupe zijn.

Het conflict in het openbaar vervoer over een nieuwe cao duurt al enkele maanden. Een nieuwe cao had al op 1 januari dit jaar moeten ingaan. De onderhandelingen daarvoor liepen 2 april vast. Daarom is op 14 en 15 mei gestaakt. Ook op 27, 28 en 29 mei zal er op dezelfde wijze worden gestaakt.
Wanneer de acties zonder resultaat blijven zal er vanaf 1 juni een algemene staking volgen, melden de bonden.
Provincie:
Tag(s):