dinsdag, 13. mei 2008 - 17:59

Busvervoer plat op 14 en 15 mei

Regio

Het busvervoer in Limburg ligt op 14 en 15 mei plat.De staking is een onderdeel van de landelijke staking die FNV Bondgenoten heeft afgekondigd, nadat de coa-onderhandelingen zijn mislukt.

De stakingen volgen op publieksvriendelijke acties tijdens Hemelvaart en Pinksteren. Buschauffeurs hebben toen niet gecontroleerd op vervoersbewijzen. De vervoersbedrijven hebben hierop niet gereageerd. Zij liggen met de vakbonden in de clinch over een nieuwe cao. De onderhandelingen zijn in april vastgelopen. De bonden eisen een structurele loonsverhoging van 3,5 procent en structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent.

Het conflict duurt nu al enkele maanden. De nieuwe cao had al op 1 januari dit jaar moeten ingaan. De bonden willen naast de loonsverhoging en de hogere eindejaarsuitkering ook een tegemoetkoming in de ziektekosten. Daarnaast eisen zij afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, betere beloning van jonge chauffeurs en het behoud van de doorbetaalde pauze.


Op 14 en 15 mei zal er geen busvervoer in de provincie zijn. Op 20, 21 en 22 mei en 27, 28 en 29 is er in de spits gratis vervoer, buiten de spits geen vervoer.
Vanaf zondag 1 juni wordt overgegaan tot een algemene staking tot nader order.
Provincie:
Tag(s):