zaterdag, 26. januari 2008 - 15:01

Calciumtablet kan kans op hartaanval verdubbelen

Oud-Beijerland

Een onderzoeksteam van de Universiteit in Auckland Nieuw-Zeeland gaf de helft van een groep gezonde, postmenopauzale vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar een calciumsupplement en de andere helft een placebo. In de calciumgroep traden 45 hartaanvallen op tegenover 19 in de placebogroep. De kans op een hartaanval was dus meer dan verdubbeld.

Een online publicatie van het British Medical Journal van deze maand geeft aan dat de inname van calciumtabletten ter preventie van botontkalking het risico op een hartaanval kan verdubbelen.

Veel vrouwen nemen extra calcium, omdat calcium botdichtheidverlies zou kunnen vertragen en daarmee het risico op botbreuken verkleinen. Sinds 2000 is het gebruik van calciumhoudende middelen meer dan verdrievoudigd.

Als het risico van een hartaanval door nog meer studies wordt bevestigd, moeten vrouwen de voordelen van sterkere botten afwegen tegen het mogelijk vergrote risico van een hartaanval. Daarnaast zou verder onderzoek de positieve rol van vitamine K2 moeten meenemen om zo het werkingsproces van zowel calcium als vitamine K2 in kaart te brengen.
Categorie:
Tag(s):