dinsdag, 25. november 2008 - 18:19

Cameratoezicht in Edese wijk Veldhuizen A

Ede

De Edese wijk Veldhuizen A krijgt cameratoezicht. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. De camera’s zijn bedoeld om overlast en criminaliteit in de wijk terug te dringen. Op een later moment komt er bij winkelcentrum Bellestein ook cameratoezicht.

Daarnaast krijgt Ede de beschikking over drie ‘stand alone’ camera’s. Deze worden ingezet op plekken waar de openbare orde in het geding is.

Waar de camera’s precies komen te hangen, bepaalt burgemeester Cees van der Knaap in overleg met politie en de gemeentelijke afdeling Toezicht. Naar verwachting start het toezicht nog voor de jaarwisseling. De burgemeester heeft het inzetten van camera’s afgestemd met politie en Openbaar Ministerie.

Uitvoering van dit project gebeurt in twee fases. Cameratoezicht begint in de buurten Horsten en Burgen. Bij groen licht van een Europese subsidie wordt dit uitgebreid naar winkelcentrum Bellestein. Cameratoezicht daar vindt het college van B en W nodig om verplaatsing van overlast te voorkomen.

Ook de aanschaf van drie ‘stand alone’ camera’s wordt met de Europese subsidie betaald. Deze camera’s kunnen flexibel worden ingezet op plekken waar plotseling (dreiging van) openbare orde verstoringen optreden. Met het hele project is € 342.000 gemoeid.

Beelden van de camera’s kunnen direct worden bekeken in de meldkamer van de afdeling Toezicht en in het politiebureau. Zo zijn opsporingsambtenaren direct en rechtstreeks aan te sturen bij overlast en/of incidenten. Opnames worden maximaal zeven dagen bewaard. Deze kunnen dienen als bewijslast in strafzaken. Om goede beelden te waarboren, wordt op diverse plekken de straatverlichting aangepast.

In de wijk Veldhuizen A is sprake van overlast en criminaliteit. Dit jaar besloot de gemeente tot een gezamenlijke inzet van welzijnswerk en zorg, waarbij de politie de openbare orde handhaaft en de criminaliteit bestrijdt. Bovendien zijn een veiligheidsmanager bij de gemeente en een coördinator bij de politie aangesteld, speciaal voor Veldhuizen A.

De burgemeester stelde in het belang van de openbare orde een samenscholingsverbod en een gebiedsontzegging in.
Provincie:
Tag(s):