woensdag, 16. juli 2008 - 11:14

Campingcampagne: blijf uit de buurt van het spoor

Utrecht

Recreatiebedrijven in een straal van 1 kilometer van het spoor ontvangen deze week posters en affiches van ProRail. Deze zijn bedoeld om de gasten te wijzen op de gevaren van het spoor. Met deze voorlichtingscampagne wil ProRail een bijdrage leveren aan het verminderen van onverantwoord en gevaarlijk gedrag op en rond het spoor.

Eigenaren en beheerders van 476 campings, vakantieparken, jeugdherbergen, recreatie-parken en kampeerboerderijen worden aangeschreven. ProRail vraagt hen om het voorlichtingsmateriaal, dat in zes talen beschikbaar is, onder de aandacht van hun gasten te brengen. Kinderen spelen tijdens de vakantie veel buiten en ontdekken de omgeving rond hun vakantiebestemming. In de buurt van campings liggen vaak spoorlijnen en dat kan uitnodigen tot spannend maar levensgevaarlijk gedrag langs het spoor. De campingcampagne is een onderdeel van een brede voorlichtingscampagne om gevaarlijke situaties langs het spoor te voorkomen.

Spelen, joggen, de hond uitlaten: als dit in de buurt van het spoor gebeurt levert dat gevaar op. Gevaar voor de kinderen, de joggers en de wandelaars en vertraging voor de treinen. Naar schatting wordt 10 procent van de vertragingen in het treinverkeer veroorzaakt door vandalisme en activiteiten te dicht bij het spoor. Dat is niet alleen hinderlijk voor de treinreiziger, het is ook levensgevaarlijk.

ProRail treft naast voorlichting ook fysieke maatregelen die moeten helpen om ongewenst gedrag op en rond het spoor te voorkomen. Waar mogelijk worden hekken geplaatst die het spoor afschermen van de openbare weg. Ook worden buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) ingezet die controleren op spoorlopers en vandalen.
Provincie:
Tag(s):