donderdag, 1. mei 2008 - 21:37

Canadese bevrijders terug in kamp Westerbork

Westerbork

“De Tommy’s zijn er….!� Op 12 april 1945 bevrijdde de Tweede Canadese Infanteriedivisie kamp Westerbork. In de weken daarna werd ook de rest van Noord-Nederland door het Canadese leger bevrijd.

Deze week keert een aantal Canadese bevrijders terug naar het land dat zij bijna drieënzestig jaar geleden bevrijdden. Op 2 mei om 13.00 uur vindt er op het kampterrein een korte herdenkingsplechtigheid plaats, in het bijzijn van kampoverlevende Carla Josephus Jitta.

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt de groep van zestien veteranen, familie en vrienden toegesproken door Carla Josephus Jitta (1931). Zij groeide op in Naarden-Bussum. Juni 1944 werd ze met haar broer Alfred opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. Drie maanden later werden ze samen naar Theresienstadt gedeporteerd.

Daarna bezoekt de groep het kampterrein. Carla Josephus Jitta geeft een korte rondleiding met aansluitend een korte herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument Westerbork.

Iedereen is van harte uitgenodigd om bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig te zijn op vrijdag 2 mei om 13.00 uur op het kampterrein. Het programma in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork start om 11.00 uur.
Provincie:
Tag(s):