zondag, 22. juni 2008 - 23:58

Casillas loodst Spanje naar laatste vier

(Elfvoetbal) Spanje heeft zondagavond tegen Italië na veertien jaar eindelijk weer eens de laatste vier van een eindtoernooi bereikt. In een allesbehalve hoogstaande wedstrijd kwamen beide ploegen niet tot scoren, waarna de Spanjaarden in de penaltyreeks aan het langste eind trokken. Iker Casillas werd de grote man door twee strafschoppen te keren.

De eerste helft in het Ernst-Happel-Stadion had veel weg van een schaakspel met een overschot aan grootmeesters. Spanje deed het meest haar best de partij open te breken. La Selección demonstreerde bij vlagen verzorgd combinatievoetbal, maar stuitte voortdurend op een Italiaanse muur, die zich 30 meter voor het eigen doel voltrok. Slechts met wat afstandschoten, die alle door sluitpost Gianluca Buffon naast werden gekeken, konden de Spanjaarden wat speldenprikjes uitdelen. Italië kroop slechts één keer gevaarlijk uit haar laars. Simone Perrotta kopte een voorzet van Massimo Ambrosini in de handen van Iker Casillas. Zo konden beide ploegen de siësta in de kleedkamers voortzetten.

Na de doelwisseling werden de Italianen getrakteerd op een rode wervelstorm die steeds heftiger werd. De talrijke schoten en voorzetten vielen echter niet op de juiste plaats. Een half uur voor tijd werd het Spaanse enthousiasme bijna genadeloos afgestraft. Mauro Camoranesi, die een minuut daarvoor Simone Perrotta verving, kreeg na geklungel van Iker Casillas de bal voor de voeten. Het schot van de geboren Argentijn werd op spectaculaire wijze gekeerd door de Spaanse goalie, die zo zijn slippertje meer dan goed wist te maken.

De grootste kans tot dan toe gaf de Italianen een duwtje in de rug. De wedstrijd kwam meer en meer in evenwicht. Spanje werd steeds angstiger om tegen een dodelijke tegenstoot aan te lopen en nam minder risico. Toch waren het de mannen van bondscoach Luis Aragones die tien minuten voor tijd Buffon aan het werk zetten. Marcos Senna wist in kort tijdbestek twee keer op doel te vuren. Buffon had de meeste moeite met het laatste schot. De doelman van Juventus leek de bal te controleren, maar op onvoorklaarbare wijze rolde het leer nog bijna over de doellijn. Beide landen konden vervolgens niet meer gevaarlijk worden in de reguliere speeltijd, waardoor er verlengd moest worden.

Italië kreeg de beste kansen in de extra speeltijd. Invaller Antonio Di Natale dacht de winnende binnen te koppen, maar zag in zijn ooghoek Casillas de bal prachtig over het doel tikken. Beide teams liepen op hun laatste benen en droomden van een welverdiende siësta. Donadoni dacht een strafschoppenserie nog te vermijden door extra joker Alessandro Del Piero in te brengen, maar ook hij kon een penaltyreeks niet vermijden.

De strafschoppen van De Rossi en Di Natale werden door Casillas gepakt. Buffon pakte de elfmetertrap van Güiza nog wel, maar kon even later niet voorkomen dat Fransec Fabregas Spanje naar de halve finale schoot. Daarin wacht komende donderdag het Rusland van Guus Hiddink. Beide ploegen troffen elkaar ook al in de groepsfase. Toen won Spanje met 4-1.
Categorie:
Tag(s):