dinsdag, 11. november 2008 - 23:35

Catering-medewerkers aangehouden voor cocaïne-transporten

Den Haag

Op Schiphol en op de luchthaven van Aruba zijn dinsdag zeven medewerkers van cateringbedrijven aangehouden, omdat zij verdacht worden van het smokkelen van cocaïne van Aruba naar Nederland. Dit maakt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekend.

In Nederland zijn in totaal zeven mannen aangehouden, op Aruba acht. Zij zijn vermoedelijk allemaal betrokken bij het voorbereiden en organiseren van cocaïnetransporten.

Op Aruba is de cocaïne in vliegtuigen met de bestemming Amsterdam verborgen. Een van de verdachten zorgde ervoor dat cateraars, die de drugs aan boord van het vliegtuig brachten, op de juiste tijdstippen dienst hadden. Ook zijn in Nederland voorbereidingen getroffen om mensen in te roosteren op tijden dat een transport aan zou komen. Sommige van in Nederland aangehouden verdachten moesten de pakketten cocaïne uit het vliegtuig halen.

De drugs werden op verschillende manieren in de vliegtuigen verborgen. De politie nam in augustus een partij van bijna 20 kilo cocaïne in beslag. De partij zat verstopt in de zijwanden van de karretjes waarmee in het vliegtuig eten en drinken uitgedeeld wordt. In oktober is ook nog beslag gelegd op zo’n vijf kilo cocaïne, die verborgen zat in een laptoptas. Tussen de vuilniszakken in een vliegtuig zat bij een andere gelegenheid nog eens twee kilo cocaïne verstopt.

In Nederland zijn computers, administratieve bescheiden, een hoeveelheid contant geld, een wapen en 1 kilogram vermoedelijke cocaïne in beslag genomen. De in Nederland aangehouden verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Het onderzoek is gestart in februari. In het onderzoek is samengewerkt door de Dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten, het Recherche Samenwerkingsteam op Aruba, de Koninklijke Marechaussee en douane op Schiphol, de FIOD- ECD en de Regiopolitie Brabant-Noord.

De in beslag genomen cocaïne had een groothandelswaarde van ongeveer 750 duizend euro. De drugs zijn vernietigd.
Provincie:
Tag(s):