maandag, 1. september 2008 - 19:17

CDA wil nieuwe kerncentrales bouwen

Den Haag

De bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland is onvermijdelijk en hard nodig, dat schrijft minister Van Geel maandag op zijn weblog. Maar ook minister Verhagen vindt dat Nederland snel minder afhankelijk moet zijn van buitenlandse energieleveranciers zoals Rusland.

Zeker nu de relatie met dat land gespannen is. Daarnaast benadrukt Van Geel ook nog eens de negatieve gevolgen van CO2 uitstoot nu en het opraken van onze gasreserves in de toekomst.

’Alternatieve bronnen van energie zijn keihard nodig. Ook dat is een soms ongemakkelijke waarheid. Het hele palet moeten we daarbij aanwenden. Windenergie alleen zal nooit voldoende alternatief bieden en de grootschalige productie van biobrandstoffen staat weer op gespannen voet met de wereldvoedselproblematiek. En zonne-energie is voorlopig niet voldoende uitontwikkeld om voldoende soelaas te bieden. Tel dit op en je kunt maar één conclusie trekken. Zoals vorige week Hans Wansink in de Volkskrant uitlegt aan Wynand Duyvendak: Kernenergie is onvermijdelijk!’, aldus Van Geel.

In het regeerakkoord staat dat er deze kabinetsperiode geen centrales worden gebouwd, maar Van Geel roept bedrijven op nu al met concrete plannen te komen voor nieuwe centrales. De PvdA voelt weinig voor het initiatief.
Provincie:
Tag(s):