donderdag, 27. maart 2008 - 20:56

CDA wil verbod op tv-reclame geldleningen

Den Haag

Het CDA wilt v-reclames voor geldleningen verbieden. Het CDA komt hiervoor met een wetsvoorstel. Dit heeft CDA-Kamerlid Elly Blanksma vandaag aangekondigd.

Met een verbod zou moeten worden voorkomen dat mensen zich tot torenhoge schulden laten verleiden. Het verbod zou alleen gelden voor de televisie omdat vooral reclame voor leningen voor bijvoorbeeld een nieuwe auto of keuken mensen zou overhalen zich in de schulden te steken. Het CDA gaat ervan uit dat het parlement haar initiatiefwet zal steunen. Eerder sprak een meerderheid in de Tweede Kamer zich al uit (CDA-motie) voor een verbod op dat soort tv-reclame.

“Het komt voor dat mensen met een absoluut minimaal inkomen, wél een grote lening kunnen afsluiten. Waar ze vervolgens nooit meer afkomen. We willen deze schuldenproblematiek de komende tijd dan ook voortvarend aanpakken�, aldus Blanksma. In dit kader wil het CDA-Kamerlid nu verleidelijke kredietreclames op tv aan banden leggen. Juist omdat deze reclames de drempel voor het aangaan van hoge schulden verlagen. “Die reclames schetsen een beeld alsof het doodnormaal is om dingen op krediet te kopen. Je zou haast een dief zijn van je eigen geluk als je niet ingaat op de verleidelijke aanbieding. Terwijl een kind weet dat je iets waar je geen geld voor hebt, niet moet kopen.�
Provincie:
Tag(s):