dinsdag, 1. juli 2008 - 21:14

Celstraffen voor jeugdbende Kaapseplein

Den Haag

Op en rond het Kaapseplein veroorzaakte een jeugdgroep niet alleen veel overlast, ook bleken de jongeren verantwoordelijk te zijn voor een groot aantal misdrijven. Dankzij uitvoerig politieonderzoek verdween de kern van de groep voor langere tijd achter slot en grendel.

De kernleden van de jeugdgroep maakten zich in eerste instantie alleen schuldig aan woninginbraken, bedreigingen, heling en geweld binnenshuis. Later verschoof hun criminele aandachtsveld echter naar het ‘rippen’ van hennepkwekerijen. Hierbij wordt ingebroken bij een hennepkwekerij en worden de planten gestolen. Uiteindelijk deed zo’n uit de hand gelopen rippartij in Tilburgse hen de das om.
In september vorig jaar werden de kernleden van de jeugdgroep aangehouden. Uiteindelijk spoorde de politie in totaal 21 verdachten op. Na de aanhouding van de vaste kern is het aantal aangiften van allerlei strafbare feiten op en rond het Kaapseplein sterk gedaald. Sterker nog: van overlast op het plein is sinds die tijd nog maar nauwelijks sprake. Ook het leefbaarheid- en veiligheidsgevoel van de bewoners is duidelijk gestegen.

Tijdens het onderzoek bleek dat de jongeren goed op de hoogte waren van allerlei opsporingstechnieken, waardoor zij de politie vaak te snel af waren. Opvallend was dat de groep nauw was verweven met andere jeugdgroeperingen in het gebied van politiebureau De Heemstraat. De vaste leden, die een Nederlandse, Turkse of Marokkaanse achtergrond hebben, hadden zich elkaars cultuur en taal eigengemaakt.

Begin april veroordeelde de rechtbank vijf kernleden van de criminele jeugdgroepering tot gevangenisstraffen van 24 maanden. Een vijfde verdachte kwam er vanaf met drie maanden cel.
Provincie:
Tag(s):