dinsdag, 3. juni 2008 - 8:24

'Chaos door uitstroom Nederlandse brandweer'

Groningen

Nederland telt op dit moment 27.000 brandweerlieden, van wie ongeveer 22.000 vrijwilligers zijn. Deze vrijwilligers voelen zich als van oud her sterk verbonden met hun eigen stad of dorp, maar kunnen door de regionalisering en de daardoor ontstane schaalvergroting zeer tegen hun wil worden ingezet in andere plaatsen.

Leo Zaal van Twynstra Gudde en oud-politiecommissaris bij de Amsterdamse politie, die nu 12 van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland adviseert, waarschuwt vandaag in dagblad de Trouw voor een mogelijke chaos die kan ontstaan bij de Nederlandse brandweer door de samensmelting. Zaal verwacht een uitstroom van brandweervrijwilligers omdat niet iedere vrijwilliger wil worden ingezet in andere regio’s.

Volgens Zaal in de krant ‘wordt bij de regionalisering voorbijgegaan aan de cultuurverschillen en de traditie van de vrijwillige brandweer. Iemand wordt vrijwilliger bij de brandweer om branden te blussen in de eigen stad of in het eigen dorp en niet om elders hulp te verlenen. Een lange traditie wordt hierdoor verbroken’.

Binnenkort beslist het parlement over de plannen van PvdA-minister Ter Horst van binnenlandse zaken met betrekking op de nieuwe Wet op de veiligheidsregio’s. Daarin staat dat de brandweer binnen de veiligheidsregio’s moet regionaliseren. Dat houdt in dat gemeentelijke korpsen worden ingekapseld door het al bestaande regionale korps.

De nieuwe vakvereniging voor brandweervrijwilligers de VBV zou volgens de oud-politiecommissaris snel in gesprek gaan met de verantwoordelijken waaronder de verschillende overheden.

Cees van Beek van de VBV zegt in een reactie bij Blikop112.nl dat Zaal in het interview ‘de vinger op de zere plek legt. ‘Wij herkennen dit beeld en pleiten als vereniging dat eerst de randvoorwaarden voor de brandweervrijwilliger veiliggesteld moet worden om zo een mogelijke uitstroom te voorkomen’.

In de afgelopen twee jaar hebben na inschatting zo’n 500 brandweervrijwilligers hun baan als hulpverlener opgezegd. Dat is ongeveer vijf procent.
Provincie:
Tag(s):