zondag, 13. april 2008 - 15:19

Chaos na brand tribune, wedstrijd afgelast

Groningen

Een brand op de tribune van het stadion van FC Groningen heeft zondagmiddag voor een chaotische toestand gezorgd. De wedstrijd FC Groningen - Ajax stond op het punt te beginnen toen de supporters met rollen wc papier begonnen te gooien. Deze vlogen in brand en waaiden richting de tribune, die daarop op vlam vatte. De supporters op de brandende Noord-tribune sprongen het veld op, om zichzelf in veiligheid te brengen.

Volgens ooggetuigen zou één van de supporters daarbij zijn been gebroken hebben. Door de brandende plastic stoeltjes ontstond enorme rookontwikkeling die er voor zorgde dat veel mensen in het stadion ademhalingsmoeilijkheden kregen.

Middelen om de brand adequaat te blussen bleven in de eerste minuten uit. Zo probeerde men het vuur in eerste instantie te blussen met emmertjes water en brandblussers die niet waren opgewassen tegen de vlammenzee. Ook bleek uit getuige verslagen dat op de haspelbrandslangen geen waterdruk stond en dat men niet snel wist te handelen om er water op te krijgen. De brandweer was pas na een kwartier in het stadion, waarna de brand kon worden geblust.

Doktoren en de trainers zijn van mening dat de wedstrijd gestaakt moet worden. De politie, KNVB en de burgemeester zijn inmiddels in overleg of het verantwoord is om de wedstrijd door te laten gaan. De burgemeester zou hierin het laatste woord hebben. De algemeen directeur van FC Groningen Hans Nijland heeft rond 15.50 uur laten weten dat de wedstrijd definitief niet doorgaat.

Tijdens de persconferentie van half vijf meldde de burgemeester de op dat moment bekende informatie: 19 personen kampten met klachten, uiteenlopend van ademhalingsmoeilijkheden tot lichte brandwonden. Bij publicatie van dit bericht kan de uiteindelijke balans worden opgemaakt: in totaal zijn 23 mensen naar het ziekenhuis vervoerd, waarvan er vier uit voorzorg een nacht moeten blijven. De overige mensen zijn inmiddels weer thuis. Daarnaast hebben vijf mensen zich bij de dokterspost gemeld en konden na behandeling huiswaarts keren.
Provincie:
Tag(s):