donderdag, 30. oktober 2008 - 11:10

Checklist moet veiligheid patiënt rondom operatie verhogen in MUMC+

Maastricht

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ gaat vanaf november de SURPASS-checklist invoeren. SURPASS is het SUrgical PAtient Safety System. Doel van de checklist is het verhogen van de patiëntveiligheid van opname tot ontslag. Het Maastricht UMC+ gaat als eerste in Limburg met deze methode werken. Het ziekenhuis loopt hiermee vooruit op nieuwe landelijke richtlijnen voor het operatieve traject.

Het principe van de SURPASS-checklist is heel helder: álle afdelingen die met een operatiepatiënt te maken krijgen, hanteren dezelfde medische en verpleegkundige controlelijst. Deze checklist gaat met de patiënt mee van de ene naar de andere afdeling. Zo kan de overdracht van een patiënt van opname, operatie tot ontslag eenduidig verlopen en wordt geen informatie gemist. De lijst moet worden afgetekend voordat een patiënt ‘door’ kan naar de volgende fase in het proces. Tot nu toe werd in het Maastricht UMC+ nog geen algemeen gestandaardiseerde checklist gebruikt. Verpleegkundigen, operateurs en anesthesiologen hanteerden eigen controlelijsten, die op de eigen afdeling bleven en niet gezamenlijk werden doorgenomen.

De SURPASS-checklist is ontwikkeld in het AMC in Amsterdam. Bij het ontwerpen ervan is gekeken naar voorbeelden uit de lucht- en ruimtevaarttechniek, waar standaard gewerkt wordt met checklisten. Het Maastricht UMC+ rolt de procedure nu verder uit, samen met vier andere ziekenhuizen in Nederland. Hierbij hoort ook een onderzoek naar de patiëntveiligheidsbeleving en de effectiviteit van de SURPASS-methode.
Provincie:
Tag(s):