vrijdag, 25. april 2008 - 20:37

Chimpansee gered van afvalverwerkings-bedrijf

Almere

Vrijdag 25 april is na een transport van een vol etmaal de chimpansee Budy veilig bij Stichting AAP in Almere aangekomen.
De chimpansee werd samen met zijn soortgenoot Dana al enige jaren geleden ontdekt in een soort 'mini-zoo' op een afvalverwerkingsbedrijf in het zuiden van Spanje. De dieren behoorden tot een privé-collectie van de eigenaar van dit bedrijf.

Er werden door verschillende Europese organisaties reddingsacties opgelijnd maar tot nog toe slaagde geen van de partijen er in om de dieren uit het kale, betonnen verblijf weg te halen. Voor Dana kwam de hulp te laat. Zij heeft de strenge winter met temperaturen van -15 graden Celsius zonder verwarming niet overleeft. De chimpansee is doodgevroren.

Ter plaatse kwam David van Gennep, directeur van AAP, tot zijn schrik wel een andere chimpansee tegen. "Chimpansee Paco zat in een soort hondenhok tegenover het dier dat we kwamen ophalen. In eerste instantie besloten we niet te vertrekken voordat we ook Paco konden inladen. We hebben al het mogelijke gedaan om deze uiterst vriendelijke chimpansee niet alleen achter te laten. Helaas is Paco eigendom van een circusdirecteur. Deze man heeft een vergunning en gaf geen toestemming om Paco met zijn maatje Budy te laten vertrekken" aldus Van Gennep.

Ook trof Stichting AAP tijgers, beren en nijlpaarden aan. Naar waarschijnlijkheid zijn dit veelal afgedankte circusdieren waarvoor een vergunning aanwezig is. Als de dieren niet vrijwillig afstaan worden door de eigenaar, is er niets voor de dieren te doen.

Gisteravond arriveerde Budy bij het Chimpanseecomplex van AAP, alwaar Budy zijn eerste medische onderzoeken onderging. Na drie maanden quarantaineverblijf zal Stichting AAP de chimpansee introduceren bij de chimpansees die reeds in het complex aanwezig zijn. AAP hoopt op een later tijdstip alsnog terug te gaan om de achtergebleven chimpansee op te halen.
Provincie:
Tag(s):