donderdag, 19. juni 2008 - 12:15

Chinook gecrasht op vliegbasis

Soesterberg

Donderdagavond is op vliegbasis Soesterberg een grote multidisciplinaire oefening gehouden. Voor de oefening stond het scenario 'luchtvaartongeval met meer dan 10 slachtoffers' uit het Rampbestrijdingsplan centraal. Een gecrashte chinook was de oorzaak van grootschalige inzet van de hulpdiensten met opschaling tot 'Grip 3'.

De chinook in problemen was de oorzaak van een kettingreactie aan ongevallen. Zo werd een tankwagen geraakt en ontstond er een lek in de tank gevolgd door een brand. Een touringcar met Vips dat het ongeval probeerde te ontwijken reed een gebouw binnen.

Hierdoor raakte meerdere personen bekneld en vielen er zelfs doden. In totaal waren er twintig gewonden. De gewonden waren lotusslachtoffers, dit zijn personen die acteren alsof hun een ongeval overkomen is. De gegrimeerde wonden die ze hebben zijn vaak nauwelijks van echt te onderscheiden.

De oefening had diverse oefendoelen. Zo werd gekeken of de samenwerking tussen de hulpdiensten van de vliegbasis en de hulpdiensten van buiten af goed verliepen. Uiteraard stond de communicatie ook hoog op de oefenlijst. Tijdens de oefening kwamen diverse punten naar boven die in de toekomst beter kunnen.

De oefening zal uitgebreid geanalyseerd en besproken worden met de deelnemers. Over het algemeen kan men terug kijken op een leerzame oefening die over het algemeen goed verliep.
Provincie:
Tag(s):