dinsdag, 7. oktober 2008 - 9:52

Chinooks vertrokken van vliegbasis

Soesterberg

Het laatste operationele squadron van de vliegbasis Soesterberg is maandag met haar Chinook transporthelikopters verhuisd naar haar nieuwe locatie op vliegbasis Gilze-Rijen. Gilze-Rijen is sinds 4 juli jl. de thuisbasis voor het Defensie Helikopter Commando, waar alle helikopters van Defensie in ondergebracht zijn. Deze verplaatsing vormt het sluitstuk van een periode van verhuizen van mensen en materiaal van vliegbasis Soesterberg naar Gilze-Rijen.

De elf Chinook CH-47D transporthelikopters zijn sinds december 1995 in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht en ingedeeld in het 298 Squadron. Sinds 1995 hebben de Chinooks vanaf vliegbasis Soesterberg geopereerd. Deze transporthelikopters hebben deelgenomen aan missies in Ethiopië, Eritrea, Kroatië, Bosnië, Macedonië, Irak en Afghanistan. Ook zijn de Chinooks vaak ingezet voor hulp bij brandbestrijding. Gedurende de komende jaren stromen zes Chinooks van het modernste type CH-47F in bij de Koninklijke Luchtmacht.

Maandag werd met een korte ceremonie ten overstaan van het personeel aandacht besteed aan de historie van de Chinook helikopters op vliegbasis Soesterberg. Hierna vond symbolisch de overdracht plaats van de squadronvlag, die op Gilze-Rijen weer wordt gehesen. Tenslotte vlogen de Chinooks nog eenmaal voorbij waarna de helikopters richting Gilze-Rijen vertrokken.
Provincie:
Tag(s):