woensdag, 5. maart 2008 - 11:31

CNV Chemie en energie bereikt onderhandelings-resultaat over cao Shell

Rotterdam

De CNV heeft dinsdagavond bereikt dat Shell meer betaalt in ruil voor de wens dat de medewerkers langer werken. Dit onderhandelingsresultaat wordt vandaag door de bond voorgelegt aan haar leden in een nieuw tweejarig CAO.

Per 1 maart 2008 en 1 maart 2009 stijgen de lonen met 3,5 procent voor alle Shell-employees in Pernis en Moerdijk. Er wordt in 2008 bovendien een eenmalige uitkering verstrekt van 0,5 procent. Volgend jaar wordt het bonuspercentage verhoogd van 6,5 naar 7 procent.

Belangrijkste erkenning in de nieuwe afspraak is evenwel, volgens Van de Mheen, het feit dat medewerkers structureel 2 procent extra loon krijgen in ruil voor het inleveren van vier vrije dagen per jaar. “Dat telt dus ook mee voor de pensioenen en vakantiegelden. En dat inleveren van vrije dagen is dan ook nog eens vrijwillig. Iemand die daar echt geen zin in heeft, en alle andere vrije dagen al heeft opgebruikt, kan ze terug kopen van de werkgever. Uiteraard tegen inlevering van die 0,5 procent salarisverbetering per vrije dag. Die vrijwilligheid in de regeling, daar tilde CNV Chemie en energie toch wel zwaar aan.�

Volgens Van de Mheen is het nu voorliggende resultaat beduidend beter dan dat van 31 januari. “Shell heeft nu gewoon erkend dat langer werken meer geld kost. En dat het dus niet een bezuinigingsoperatie is over de rug van medewerkers.�

Woensdag 12 maart is er een ledenvergadering waar de bond het resultaat voorlegt. Deze tweejarige cao geldt voor circa 2.000 werknemers bij de Shell-raffinaderijen in Pernis en Moerdijk.
Categorie:
Tag(s):