donderdag, 4. december 2008 - 11:29

CNV vindt werktijd verkorting ASML zorgwekkend

Veldhoven

" Het is verontrustend dat zelfs een goed draaiend bedrijf als ASML ook een beroep moet doen op de werktijdverkorting (WTV). De aanvraag is terecht, maar het geeft wel echt iets aan over de effecten van de crisis bij Nederlandse bedrijven", aldus Jean-Marie Severijns, onderhandelaar van de CNV BedrijvenBond donderdag 4 december. Het bedrijf uit Veldhoven dat halfgeleiders fabriceert voor chipfabrikanten heeft 4.000 werknemers in dienst. Voor 1100 van hen wordt WTV aangevraagd.

"We hebben gisteren goede afspraken gemaakt met ASML. Werknemers gaan maximaal 50 procent minder werken en krijgen 100 procent aanvulling op hun salaris uit de WW. Ook hebben werknemers de mogelijkheid om zich extra te scholen tijdens de WTV. Vrijdag kijken we met de directie naar de operationele kant van de maatregelen en dan moet ik dat uiteraard terugkoppelen aan onze leden."

Bestuurder Jean-Marie Severijns van de CNV BedrijvenBond merkt dat steeds meer bedrijven in de metaal en electro in de problemen komen. "Het een na het andere bedrijf wil een beroep doen op de werktijdverkorting. De branche lijdt echt onder deze crisis. We hebben het al eerder geroepen, maar er moet echt meer geld komen vanuit de overheid om de werktijdverkorting goed door te kunnen voeren. Wij moeten koste wat kost voorkomen dat grote groepen mensen hun baan kwijt raken. De WTV is nu voor veel bedrijven de enige optie."
Provincie:
Tag(s):