donderdag, 24. juli 2008 - 10:21

Cohen vaart ook mee op Gay Pride

Amsterdam

Dit jaar vaart burgemeester Cohen voor het eerst mee op de gemeenteboot tijdens de Gay Pride om het belang van acceptatie van seksuele diversiteit te onderstrepen. Het thema van de Amsterdam gay pride is dit jaar: hoop, geloof en liefde. Het gaat in de pride om de acceptatie van homo’s, lesbiennes, transgender en biseksuelen.

Die acceptatie lijkt in toenemende mate onder druk te staan, ook in Amsterdam. De Amsterdam gay pride laat met een breed programma zien dat het ook anders kan.

Amsterdam gay pride 2008
Net als de afgelopen twee jaar wordt de Amsterdam gay pride georganiseerd door de stichting Pro Gay, daarbij gesteund door een brede groep ondernemers en sympathisanten uit de homowereld en daarbuiten. Pro Gay heeft een centrale rol in het organiseren van de botenparade en de straatfeesten, die het hart vormen van de gay pride.

Seksuele diversiteit accepteren
De acceptatie van seksuele diversiteit lijkt in Amsterdam onder toenemende druk te staan. Het aantal meldingen van discriminatie en geweldincidenten tegen homo’s nam afgelopen jaar toe. Wethouder Freek Ossel (diversiteit): “We hebben de afgelopen decennia gepraat over tolerantie. Daarbij is veel ten goede veranderd. Maar er zijn de laatste tijd tegenbewegingen zichtbaar, van subtiele discriminatie op de werkplek tot openlijk geweld tegen homo’s. Dat is niet acceptabel�.

“Verschillen in seksuele voorkeuren tussen Amsterdammers zijn anno 2008 een fact of life. Wie zich daar tegen verzet, wijst in de kern de achtergrond van samenleven in Amsterdam af. Diversiteit is de norm. Ik vind dat we daarom moeten ophouden te praten over tolerantie en moeten inzetten op acceptatie van seksuele verschillen in Amsterdam. Dat betekent de gay pride 2008 voor mij.�

We Are Proud
De Amsterdam gay pride gaat over zichtbaarheid. Zichtbaar maken wat een onlosmakelijk onderdeel is van de Nederlandse maatschappij. In al haar verschijningsvormen en facetten. De pride is daarom een belangrijk feest voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders. Om deze zichtbaarheid te benadrukken heeft de gemeente Amsterdam langs de route van de botenparade en door de hele stad 185 vlaggen opgehangen met het logo ‘We Are Proud’.

Breder programma
Dit jaar is er tijdens de gay pride ook ruimte in het programma voor culturele activiteiten. Naast de botenparade zijn er verschillende activiteiten in de stad georganiseerd. Het Van Gogh museum geeft rondleidingen met een roze tintje. In het Joods Historisch Museum is een fotografie en videokunst expositie genaamd Art of the state.

Gratis Hepatitis vaccinaties
De GGD verstrekt op meerdere plaatsen gratis Hepatitis vaccinaties. In het Cobra museum te Amstelveen is de tentoonstelling ‘Gewoon Anders’ over seksuele begeerte, gender- en identiteitsvorming in de beeldende kunst van rond de laatste eeuwwisseling. Het boegbeeld van de tentoonstelling is de monumentale 'David' van Hans-Peter Feldmann, een negen meter hoge sculptuur in hardroze en kanariegeel dat op het plein voor het museum wordt geplaatst.

Botenparade
Ieder jaar varen boten mee tijdens de grachtenparade. Het maximaal aantal boten van 80 dat deel kan nemen aan de grachtenparade is bereikt. Het doel van de botenparade is te laten zien hoe breed en divers de homogemeenschap in Nederland is.

Naast boten waar feest op gevierd wordt, varen er ook veel boten mee met een boodschap. Zo vaart dit jaar voor het eerst de Regeringsboot mee met onder anderen minister Plasterk en is er een christenboot van het Landelijk Koördinatiepunt Kerk en Homoseksualiteit (LKP).

Dit jaar vaart wederom de boot van de gemeente Amsterdam mee. Op deze boot, voor Amsterdamse ambtenaren en bestuurders, vaart naast de wethouders Carolien Gehrels en Tjeerd Herrema voor het eerst burgemeester Job Cohen mee.

Ook de gemeenten Den Haag en Leeuwarden hebben een boot. De botenparade vaart van 13.30 tot 18.00 uur door de Prinsengracht van de Brouwersgracht naar de Amstel en langs de Stopera.

Turkse delegatie
In internationale contacten neemt Amsterdam het initiatief ter bevordering van de sociale acceptatie van homoseksualiteit. Amsterdam nodigt jaarlijks een delegatie uit van een buitenlandse organisatie, die opkomt voor de rechten van homo’s, om deel te nemen aan de Amsterdamse pride.

Dit jaar zijn Sedef Çamak en Sabrive Didem Çoban van de organisatie Lambda Istanbul uitgenodigd. Zij varen ook mee op de gemeenteboot. Tijdens hun bezoek zal de problematiek van transgenders speciale aandacht krijgen. Eerder dit jaar bezocht een delegatie van twee Amsterdamse raadsleden al de gay rride in Istanbul.
Provincie:
Tag(s):