maandag, 10. maart 2008 - 9:53

Collectieve zorgverzekering voor lage inkomens een succes

Leidschendam-Voorburg

Ruim twee derde van de doelgroep in Leidschendam-Voorburg maakt gebruik van de speciale collectieve zorgverzekering van de gemeente via zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Het verzekeringspakket is een succes en lijkt goed aan te sluiten op een behoefte.

Met de collectieve (aanvullende) zorgverzekering is het ook voor mensen met een inkomen rond bijstandsniveau mogelijk om zich goed te verzekeren tegen ziektekosten.

Meer deelnemers

In 2008 is het aantal deelnemers aan de collectieve zorgverzekering met 10% toegenomen. Ook in 2007 hadden al veel inwoners met een minimuminkomen de overstap gemaakt. Nu heeft ruim twee derde van de bijstandsgerechtigden zich aangemeld voor de collectieve zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid. Hoewel het aantal bijstandsgerechtigden in de gemeente is afgenomen, hebben meer mensen met een bijstandsuitkering zich aangemeld voor de collectieve ziektekostenverzekering. Ook het aantal deelnemers met een ander minimuminkomen dan een bijstandsuitkering is toegenomen. Daarmee is sprake van een groot succes.

Meer kosten vergoed

Het verzekeringspakket dat de gemeente met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid heeft afgesloten, blijkt zeer aantrekkelijk voor mensen met een laag inkomen. Inwoners met een inkomen tot 110% van het bijstandsniveau krijgen met de collectieve verzekering via zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid meer kosten vergoed en hogere vergoedingen. Bovendien krijgen zowel de deelnemers met een bijstandsuitkering als deelnemers met een ander minimuminkomen ook korting op de premies.

Hogere vergoedingen

Inwoners met een inkomen tot 110% van de toepasselijke bijstandsnorm kunnen kiezen voor een basisverzekering met een standaard aanvulling (AV-Standaard) of met een uitgebreide aanvulling (AV-Top). Bij beide zorgverzekeringen krijgen inwoners automatisch en zonder extra kosten een extra aanvullende verzekering, de AV-Gemeente. Deelnemers hebben daarmee recht op hogere vergoedingen, bijvoorbeeld voor brillen of lenzen, tandarts, orthodontie en thuiszorg. Zij betalen alleen de premie voor de basisverzekering en de gekozen aanvullende ziektekostenverzekering, AV-Standaard of AV-Top. De gemeente betaalt de premie voor de extra aanvulling, de AV-Gemeente.

Inwoners met een inkomen tussen de 110% en 130% van de bijstandsnorm kunnen kiezen voor een basisverzekering met een van de aanvullende verzekeringen van Zorg en Zekerheid. Zij komen niet in aanmerking voor de AV-Gemeente, maar krijgen wel korting op de premie.
Provincie:
Tag(s):