maandag, 22. september 2008 - 9:57

Consumenten kiezen vaker zuinige koelkast

Almere

De verkoop van zuinige A+ en A++ koelkasten is in 2007 gestegen tot een marktaandeel van 25%. Vijf jaar geleden was het marktaandeel nog maar 13%. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van Milieu Centraal en GfK Marketing Services over trends in de aanschaf van apparaten.

In 2007 werden er 553.542 koelkasten verkocht. Daarvan had 24 procent een A+- label en 1 procent een A++-label. Vooral de verkoop van A+- label koelkasten is flink gestegen de afgelopen jaren.

Door nieuwe ontwikkelingen zijn bij koel-en vriesapparatuur de verschillen in energieverbruik groot. Daarom zijn voor koelkasten en diepvriezers de categorieën A++ en A+ bedacht. Een A+-koelkast is 53 procent zuiniger dan een koelkast met C-label en een A++-koelkast is 67 procent zuiniger dan een C-label koelkast. Voor consumenten kan de energielabeling bij koelkasten en vriezers verwarrend zijn. Een A-label is namelijk niet de zuinigste keuze.

Het koel bewaren of invriezen van levensmiddelen kost een gemiddeld huishouden ongeveer éénvijfde (590 kWh) van het totale elektriciteitsverbruik, dat is iets minder elektriciteit dan nodig is voor wassen en drogen van de was. De aanschaf van zeer zuinige koelkasten en vriezers levert de consument daarom een flinke besparing op de elektriciteitsrekening op. Bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van 22 eurocent per kilowattuur (kWh), bespaart een koelkast met A+-label 45 euro per jaar en een koelkast met A++-label 60 euro per jaar ten opzichte van een C-label koelkast.
Provincie:
Tag(s):